Tisíce ľudí sa zúčastnili na rozlúčkovom obrade generála Solejmáního

    0
    Gásem Solejmání (Autor: TASR)

    Veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání a ďalší príslušníci Ľudových mobilizačných síl (PMF) podporovaných Iránom prišli o život v piatok počas leteckého útoku USA v blízkosti letiska v Bagdade.

    Na rozlúčkovom sprievode sa zúčastnil aj dočasný iracký premiér Ádil Abdal Mahdí. Niektorí účastníci sprievodu podľa DPA kričali “smrť Amerike”. Iránska vláda vyhlásila na pamiatku Solejmáního trojdňový štátny smútok.

    Generálov pohreb sa má konať v utorok v jeho domovskom meste Kermán.

    Solejmání bol považovaný za jedného z najvplyvnejších irackých vojenských veliteľov. Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí v piatok prisľúbil “krutú odplatu” za jeho usmrtenie.

    Ministerstvo obrany Spojených štátov potvrdilo, že Solejmáního zabila americká armáda na rozkaz prezidenta Donalda Trumpa.

    Ten piatkovú operáciu následne obhajoval s tým, že Solejmání chystal “veľmi významný útok”, ako aj ďalšie “útoky proti Američanom”.

    Napätie medzi USA a Iránom sa zvýšilo po tom, ako prezident Trump v máji 2018 odstúpil od dohody o iránskom jadrovom programe a začal voči islamskej republike obnovovať sankcie.

    - Reklama -