Košice: Plaváreň v Starom Meste zvyšuje ceny pre verejnosť i športové kluby

0
Na snímke 50-metrový bazén v Mestskej krytej plavárni v Košiciach (Autor: TASR)

„Dôvodom sú aj rastúce náklady na údržbu a prevádzku plavárne, ktorá je jedinou svojho druhu v celom Košickom kraji. Uvedomujem si, že sa zvýšenie stretne s nevôľou, ale inej cesty niet, ak chceme udržať plaváreň vo finančnej kondícii a nekumulovať straty a nezaplatené faktúry za energie,“ vysvetľuje riaditeľ plavárne Vladimír Hlivák.

Zdôraznil, že v roku 2019 napriek minimálnemu zvýšeniu cien v apríli, museli z rozpočtu MČ Staré Mesto, ktorá je majiteľom plavárne, v treťom kvartáli dofinancovať nevyhnutné náklady v objeme 100.000 eur nad rámec bežnej každoročnej dotácie.

Tá je na úrovni približne 250.000 eur. Ďalších 180.000 bola dotácia od mesta Košice.

Benefity z realizovaného a oceneného projektu GES, ktorého cieľom je zníženie energetickej náročnosti a zvýšenie komfortu pre plávajúcu verejnosť, sa podľa riaditeľa prejavia po finančnej stránke až po niekoľkých rokoch.

Najprv sa totiž z úspory splácajú investície do zariadení a svietidiel. „V projektoch energetickej úspornosti chceme pokračovať,“ dodáva Hlivák.

Zároveň upozornil, že z cenníka vypadla možnosť zakúpenia si vstupenky na dvojhodinové plávanie, keďže o ňu záujem u verejnosti nebol.

Zostáva 90-minútová vstupenka, ktorej cena sa pri zakúpení 30-vstupovej permanentky takmer nezmení. Zvýši sa cena jednorazového vstupného.

„Ceny za prenájom pre športové kluby sa zvýšia o desať percent od februára, aby sa kluby mali možnosť na úpravu pripraviť, prekonzultovať to s rodičmi, prípadne sponzormi. Chcem však zdôrazniť, že upravujeme iba ceny cez týždeň, víkendy, keď sa koná gro turnajov, zostávajú zmrazené, to znamená, že ceny sa nemenia,“ doplnil Hlivák, ktorý verí, že nepopulárny krok pochopí verejnosť i športové kluby ako nevyhnutný na fungovanie jedinej krytej plavárne v regióne.

- Reklama -