Celosvetový škandál s voľbami – už poznáme následky

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Spoločnosť Cambridge Analytica v roku 2018 ukončila svoju činnosť. Bola k tomu donútená po tom, ako vyšlo najavo, že sa pomocou dát získaných od používateľov internetu pokúšala ovplyvniť rozhodovanie voličov.

    Podľa informácií servera Lidovky.cz sa bývalá top manažérka firmy Brittany Kaiserová rozhodla zverejniť tisíce správ, ktoré môžu odhaliť, v čom všetkom okrem prezidentských volieb USA a brexitu mala Cambridge Analytica prsty.

    Dáta môžu vyplávať na svetlo prostredníctvom účtu na sociálnej sieti Twitter Hindsight is 2020, ktorý sa uviedol jednoduchým vyhlásením.

    „Svetové demokracie sa v aukcii predávajú tomu, kto prihodí najviac. Zverejňujeme dokumenty, ktoré opisujú, ako k tomu dochádza.“

     

     

    Zdroj: Twitter/Hindsight is 2020

    Spoločnosť vraj mohla ovplyvniť až dvesto rôznych volieb v desiatkach krajín po celom svete. Podľa servera britského denníka The Guardian môže postupne verejnosť dostať až stotisíc rôznych dokumentov.

    „Ako píše Guardian, spoločnosť Cambridge Analytica podľa Kaiserovej pôsobila globálne, bola v kontakte s vládami, spravodajskými službami, firmami a ľuďmi zodpovednými za politické kampane s cieľom manipulovať a ovplyvňovať ľudí s veľkými dôsledkami pre národnú bezpečnosť,“ napísal český server s odvolaním sa na britský denník.

    Kaiserová má vraj obavy, čo by sa mohlo stať v amerických prezidentských voľbách v roku 2020, kto a ako by sa mohol pokúsiť ovplyvniť názor voličov.

    - Reklama -