Desiatky tisíc ľudí v uliciach. Baskovia žiadali presídlenie väzňov z ETA

    0
    Protestujúcich sa v uliciach zišlo 65 tisíc. (Autor: TASR)

    Podľa agentúry AFP ulicami baskickej metropoly Bilbao pochodovalo približne 65.000 ľudí. Podobný protest bol na sobotu avizovaný aj vo francúzskom meste Bayonne.

    Španielska vláda sa v minulosti snažila držať väčšinu väzňov ETA vo väzeniach vzdialených od Baskicka stovky kilometrov, čo príbuzným komplikovalo ich navštevovanie a spôsobovalo aj finančné problémy.

    Po svojom nástupe k moci v júni roku 2018 – mesiac po rozpustení ETA – sa španielsky socialistický premiér Pedro Sánchez zaviazal, že začne túto politiku meniť, ale organizácie, ktoré pracujú s väzňami z ETA, sa sťažujú, že došlo len k malému pokroku.

    Agentúra AFP dodala, že zaobchádzanie s väzňami ETA je pre Sánchezovu vládu veľmi citlivou témou, pretože jej ústretovosť by zaiste vyvolala hnev obetí baskických útokov i konzervatívcov.

    Organizácia Amnesty International však pritom v minulosti opakovane upozorňovala, že táto prax rozmiestňovania väzňov je proti normám OSN.

    Podľa AFP je v súčasnosti pre väzby na ETA väznených v Španielsku viac ako 200 ľudí, pričom len niekoľko z nich je vo väzniciach v Baskicku.

    Viac ako dve tretiny sú vo väzniciach vzdialených viac ako 500 kilometrov, pričom 19 väzňov bolo umiestnených vo väzení v juhozápadnej provincii Cádiz, vzdialenej od Baskicka asi 1000 kilometrov.

    Skupine ETA sa kladie za vinu zabitie viac než 800 ľudí počas jej terorizmom sprevádzanej kampane za vznik samostatného Baskicka na severe Španielska a juhozápade Francúzska. V máji roku 2018 ETA oznámila, že “úplne rozpustila všetky svoje štruktúry”. Tento krok nasledoval po tom, ako v roku 2011 oznámila ukončenie svojho ozbrojeného boja.

     

    - Reklama -