Vojnu nie! Úder Iránu na jednotky USA: Tu je viac. Trump nebude rád

    0
    Iracká vojenská letecká základňa Ajn al-Asad v západoirackej provincii Anbár, kde sú dislokované americké a spojenecké jednotky (Autor: TASR)

    Iránska odveta je tu. Ako informovali CNN a BBC, Irán údajne vypálil viac ako dva tucty rakiet na americké základne v Iraku. Podľa Pentagónu išlo o základne v Erbile a Anbáre, k útoku došlo pol hodiny pred polnocou podľa stredoeurópskeho času. Iránske médiá ohlásili, že ide o odplatu za zabitého generála Solejmáního, ktorú vykonali iránske revolučné gardy.

    Podľa CNN sa zatiaľ nezdá, že by pri útoku došlo k stratám na životoch, americkí vojaci mali vraj dostatočné varovanie, aby sa mohli schovať do krytov, a navyše strely nedopadli na časť základne obývanú vojakmi USA.

    Podľa televízie Al Jazeera išlo o rakety Fateh-313 s doletom 500 kilometrov.

    Americký minister zahraničia Mike Pompeo vraj už hovoril s premiérom Kurdistanu o tom, aká je situácia a ako znížiť napätie, minister obrany Mark Esper rokoval s irackým premiérom. Bezpečnostné opatrenia okolo Bieleho domu boli údajne posilnené.

    Iránsky minister zahraničia vyhlásil na Twitteri: „Irán vykonal primerané akcie v sebaobrane podľa článku 51 Charty OSN. Zameral sa na základňu, odkiaľ prišiel zbabelý útok na našich občanov a vysokých hodnostárov. Nechceme vojnu alebo eskaláciu situácie, ale budeme sa brániť proti akejkoľvek agresii.“

     

     

    Zdroj: Twitter/Javad Zarif

    Aj Donald Trump dal správu na Twitter: „Všetko je v poriadku! Na dve základne v Iraku boli vypálené rakety z Iránu. Zhodnotenie, aké sú škody a straty, sa práve koná. Zatiaľ dobré! Máme najsilnejšiu a najlepšie vycvičenú armádu na svete! Vyhlásenie dám zajtra ráno.“

     

     

    Zdroj: Twitter/Donald J. Trump

    Reagovala tiež Nancy Pelosiová, predsedníčka Snemovne reprezentantov: „Starostlivo sledujem situáciu po útoku na amerických vojakov v Iraku. Musíme zaistiť ich bezpečnosť, a to aj tým, že zastavíme bezdôvodné provokácie zo strany tejto vlády a budeme požadovať, aby Irán ukončil nepriateľské akcie. Amerika a celý svet si nemôžu dovoliť vojnu.“

     

     

    Zdroj: Twitter/Nancy Pelosi

    „Raketové útoky boli len začiatok, (prezident Trump) by mal uvažovať o stiahnutí svojich síl z regiónu a nenechávať ich v našom dosahu,“ zaznelo od nemenovaného veliteľa revolučných gárd na iránskej televízii podľa Al Jazeery.

    Irán vraj tiež varoval spojencov USA, že pokiaľ budú ich krajiny použité na útoky na Irán, dôjde aj k útokom na ne. Podľa CNN Irán dokonca hovoril o Dubaji v Spojených arabských emirátoch a Haife v Izraeli. A samotné USA dostali varovanie, že odplata za odplatu by mohla viesť k vojne „naostro“.

    Podľa Al Jazeery už na útoky reagovali aj ceny komodít, celkom pochopiteľne sa zvýšila cena ropy, ktorá sa v regióne ťaží. Stúpla tiež cena zlata.

    Ešte pred útokmi došlo v americkej diplomacii k faux pas, keď do Iraku poslali list, ktorý ohlasoval, že sa americké sily z Iraku stiahnu. Ale nakoniec americká diplomacia objasnila, že išlo len o predbežný návrh listu, ktorý zaslali omylom.

    Iracký premiér sa potom spytoval, ako má postupovať, keď dostane takýto list nabudúce. „Máme sa pýtať, či to myslia vážne?“ povedal. Údajne dorazili dve verzie, jedna v arabčine, druhá v angličtine, pričom originál a preklad si v jednom odseku protirečili.

    To nie je všetko, čo sa, pokiaľ ide o Irán, udialo.

    Podľa BBC a Al Jazeery tiež došlo k havárii ukrajinského lietadla. Stroj Boeing 737-800 sa vraj zrútil krátko po štarte letu. Na palube bolo 180 pasažierov a posádka, cieľovou destináciou bol Kyjev. Haváriu údajne nikto neprežil.

    Krátke video pádu lietadla:

     

     

    Zdroj: Twitter/@isna_farsi

    - Reklama -