Londýn i Berlín odsúdili raketový útok Iránu na vojenské základne v Iraku

    0
    Demonštranti pália americkú vlajku počas protestu proti zabitiu generála Solejmáního v uliciach Teheránu 3. januára 2020. (Autor: TASR)

    “Odsudzujeme tento útok na iracké vojenské základne, v ktorých sú umiestnené koaličné sily vrátane britských,” povedal britský minister zahraničných vecí Dominic Raab. “Znepokojujú nás správy o obetiach a balistických raketách,” dodal.

    Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová uviedla, že vláda takúto “agresiu odsudzuje tým najostrejším možným spôsobom”.

    Pre nemeckú televíziu ARD povedala, že “teraz je najmä na Iráncoch, aby sa nezúčastňovali na ďalšej eskalácii”. Nikto z nemeckých vojakov neutrpel zranenia, píše agentúra AP.

    Podobne už aj Francúzsko, Poľsko, Dánsko a Fínsko predtým potvrdili, že medzi svojimi vojakmi zranených ani obete neevidujú.

    Pri stredajšom útoku zasiahlo dve základne dovedna 22 rakiet. Iránska štátna televízia uviedla, že išlo o pomstu za smrť iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý prišiel o život minulý piatok pri americkom útoku neďaleko medzinárodného letiska v Bagdade.

    - Reklama -