Hrnko: Komunikácia Danka so Zsuzsovou nie je investigatíva, ale spravodajská hra. S Kočnerom teraz hrajú tí, s ktorými sám začínal čierne hry

0
Anton Hrnko (Autor: TASR)

Čo si myslíte o komunikácii vášho predsedu Andreja Danka s Alenou Zsuzsovou?

Podľa môjho skromného názoru je to jednoznačne porušenie listového a telekomunikačného tajomstva. Je to trestný čin. Nijakým spôsobom sa tá komunikácia nedotýkala verejného záujmu. Išlo o komunikáciu výsostne osobného charakteru. Keď si zoberieme, že pán Lipšic postúpil v podobnej komunikácii so Zsuzsovou až do fyzického kontaktu sexuálneho charakteru… Pán Kollár postúpil v komunikácii so Zsuzsovou kam? Takže keď toto všetko zoberiem do úvahy, je to v prípade Andreja Danka komplot neobyčajne hrubého obludného charakteru, s porušením všetkých základných ústavných práv občana Danka. 

Z vašich slov mi vychádza, že to považujete možno za pokus o predvolebnú diskreditáciu?

Poviem vám tak. Mne bol Marian Kočner podozrivý od samého začiatku, ako sa to meno objavilo. Začalo sa to kauzou Technopol, už vtedy sa mi javilo, že hrá nejaké čierne hry. Pokračovalo to ďalšími významnými akciami ako Zachráňte Markízu, čo zmenilo politickú situáciu na Slovensku. Nasledovala Sasanka, ktorá tiež zamiešala politiku, a dnes hrá hru, ktorú možno ani nevedel, že bude hrať. Tí, s ktorými Kočner začínal hrať, teraz hrajú s ním.

 

Nahrávky a prepisy zverejnilo viacero médií naraz. Získali ich z dokumentov, ktoré má k dispozícii Organized Crime and Corruption Reporting Projekt, čo je  medzinárodná novinárska organizácia, ktorá zriadila Kočnerovu knižnicu, v ktorej sú uložené dáta zaistené políciou pri vyšetrovaní vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice. Novinári tak majú prístup k dokumentom či nahrávkam, ktoré polícia nijako nevyužila pri vyšetrovaní vraždy a môžu ich analyzovať.

Toto nie je žiadna investigatíva, je to čistá spravodajská hra, dopredu pripravená. Podobne, ako bola dopredu pripravená aktivita proti bývalému rakúskemu vicekancelárovi Strachemu. Na rozdiel od Stracheho však Danko k ničomu takému  nepristúpil a skončilo sa to tam, kde sa to začalo, na úrovni komunikácie. 

 

Ak by teda išlo o komplot Andrej Danko neplánuje pre Zsuzsovú odstúpiť, ako na to zareagujú vaši voliči?

Je mi ľúto, ale nemám krištáľovú guľu, preto neviem odpovedať. Myslím si však, že preferencie sa manipulujú, a toto je jeden zo spôsobov manipulácie, na základe ktorého potom budú môcť agentúry povedať, prečo padli či nepadli preferencie. Celé je to komplot.

 

Myslíte, že to treba ustáť do volieb a potom sa to skončí?

Neskončí sa to voľbami. Tieto sily, ktorých figúrkami sú niektorí politici na Slovensku, ak sa po voľbách dostanú k moci, budú podobné praktiky uplatňovať voči všetkým občanom Slovenska. Ak sa tieto sily cez figúrky k moci nedostanú, budú robiť to isté, čo doteraz – podrážať nohy vláde SR a budú ju nútiť, aby nepristúpila k žiadnym opatreniam, ktoré by občania pociťovali ako svoj profit. Je to politika typu: nech zhynie také Slovensko, v ktorom nevládnem, a keď budem vládnuť, tak si ma užijete.

 

Aby sme to zhrnuli: predseda Andrej Danko má vašu dôveru a naopak, poriadne prešľapy vidíte u novinárov, ktorí nahrávku zverejnili?

Samozrejme, bolo to ťažké porušenie zákona a práv garantovaných ústavou.

Aby som to povedal ešte raz jasne a zrozumiteľne – tu nejde o žiadnu novinárčinu, o žiadnu investigatívu, tu ide o hry spravodajských služieb. To je alfa a omega všetkého, čo sa tu deje. Žiadny novinár sa nemôže normálne dostať k takýmto nahrávkam. Otázka je, či si novinári uvedomujú, že nie sú ničím viac než asi poriadne zaplatenými nástrojmi na špinavú robotu. 

Autor: Lucia Balichová

- Reklama -