Koniec blokády. Autodopravcovia doštrajkovali po zákroku polície

    0
    Na snímke štrajk Únie autodopravcov (UNAS) na Košickej ulici v Žiline 10. januára 2020. (Autor: TASR)

    Protestné zhromaždenia na hraničných prechodoch podľa ich vyjadrenia ostávajú v režime pohotovosti a môžu ich v prípade potreby opäť obnoviť.

    UNAS tvrdí, že rokovania s vládou uviazli na bode mrazu.

    Zdroj Facebook/Únia autodopravcov Slovenska – UNAS

    „Vláda dnes rokovala o našich predložených podmienkach nie s UNAS, ale Česmadom, ktorý ponúkol lacnejšiu verziu na úkor malých a stredných autodopravcov, teda “o nás bez nás”,” zhodnotila únia.

    Vláda v stredu schválila nariadenie, podľa ktorého by sa mali zľavy z mýta podľa množstva najazdených kilometrov poskytovať už od prvého najazdeného kilometra.

    „Požiadavky UNAS, ktoré nám predložili písomne, sme nemohli splniť, pretože európska legislatíva nám určuje nejaké hranice, to je 13 % a oni chceli 25 %, čiže to sa nedalo, ale je žiadateľné, že zdvojnásobíme zľavy, ktoré boli doteraz,” zhodnotil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) s tým, že tento návrh podporuje aj Česmad.

    UNAS od utorka (28. 1.) opätovne organizoval protestné zhromaždenia na cestných hraničných priechodoch Slovenska. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v stredu vyzval autodopravcov, aby prestali blokovať hraničné priechody. Upozornil na to, že tieto kroky už ovplyvnili niektoré automobilky. Zároveň dodal, že vláda urobila maximum toho, čo sa pre dopravcov v súčasnosti urobiť dá.

    - Reklama -