Orbán: Pokúsim sa o kontrarevolúciu. Liberáli zlyhali dvakrát

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Podľa agentúry MTI premiér povedal, že liberáli zlyhali dvakrát v jedinej dekáde: prvýkrát v roku 2008 nedokázali čeliť ekonomickej kríze, a v roku 2015, v čase migračnej krízy, nedokázali ochrániť svojich občanov a hranice štátov.

    „Liberálnej demokracii je z tohto pohľadu koniec,” zdôraznil Orbán a dodal, že je potrebné niečo nové – namiesto liberalizmu kresťanská demokracia.

    Maďarský ministerský predseda o EPP povedal, že tá sa chce za každú cenu zúčastniť na mocenskej štruktúre Európskej únie (EÚ), pričom ustupuje zo svojich hodnôt a robí kompromisy s ľavicou.

    „Ak EPP neotvorí novú kapitolu, tak sa bude posúvať liberálnym a ľavicovým smerom, pretože ju médiá a univerzity nútia k tomu, aby sa vzdala čoraz viacerých prvkov svojej pôvodnej ideológie,” konštatoval Orbán a dodal, že on osobne sa v každom prípade pokúsi v EPP o “kontrarevolúciu”.

    V pondelok v Bruseli predseda EPP Donald Tusk povedal, že členstvo Fideszu v EPP zostane pozastavené na neurčitý čas, pretože nedošlo k žiadnej viditeľnej zmene či citeľnému pokroku v politike Fideszu v oblasti plnenia demokratických noriem, právneho štátu či zachovávania slobody názoru.

    Členstvo Fideszu pozastavila EPP 20. marca 2019 v reakcii na bilbordovú kampaň maďarskej vlády namierenú proti vtedajšiemu predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie.

    Viaceré členské strany EPP požadovali vylúčenie Fideszu z tejto najväčšej európskej politickej rodiny, k čomu napokon nedošlo aj vzhľadom na následné vlaňajšie májové eurovoľby.

    - Reklama -