V Bratislave pristálo lietadlo z Číny pre pomoc, posádka nesmie vystúpiť

    0
    Nákladné lietadlo Boeing 747-400, ktoré priletelo z čínskeho Šanghaja, je odstavené na Letisku M. R. Štefánika 7. februára 2020 v Bratislave. (Autor: TASR)

    „Ide o obchodný komerčný let, ktorým budú do čínskeho Pekingu prepravené zdravotnícke pomôcky – rúška na tvár, ochranné rukavice či okuliare. Po naložení nákladu odletí lietadlo z letiska v Bratislave o 15.00 h do čínskeho Pekingu,” priblížila Ševčíková.

    Rozhodnutím Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR používajú zamestnanci letiska pri kontakte s posádkou letu osobné ochranné pracovné prostriedky.

    „Posádka letu zotrváva v priestoroch lietadla, okrem prípadu spojeného s predletovou prípravou a naložením nákladu,” poznamenala Ševčíková.

    Čínske lietadlo požiadalo o udelenie povolenia na vykonanie charterového letu zo Šanghaja do Bratislavy a následne z Bratislavy do Pekingu, aby mohlo vydvihnúť pomoc v súvislosti s koronavírusom.

    Povolenie na pristátie na bratislavskom letisku mu bolo udelené slovenským rezortom dopravy, ale za prísnych podmienok.

    Jednou z nich je fakt, že posádka neopustí palubu lietadla.

    Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) v tejto súvislosti zdôraznil, že by mali byť dodržané všetky podmienky na zabránenie toho, aby sa vírus rozšíril.

    Vláda SR v stredu (5. 2.) odsúhlasila 200 000 eur ako zvýšený príspevok pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) v súvislosti s epidémiou koronavírusu.

    - Reklama -