Prichádza exekučná amnestia. Toto je jasný príklad, ako sa to musí robiť. Aj keď je človek v opozícii, tak vie dosiahnuť svoj cieľ, hovorí spokojný Kollár

    0
    Boris Kollár - hnutie Sme rodina (Autor: TASR)

    V najbližších mesiacoch sa s najväčšou pravdepodobnosťou dočkáme finálneho návrhu exekučnej amnestie z dielne Ministerstva spravodlivosti SR. Na exekučnej amnestii sa dohodla koalícia už začiatkom mája tohto roka.

    „Stojíme pred balvanom 3,7 milióna exekúcií, ktoré sú na súdoch. Sú tu ľudia, ktorí majú pravdepodobne na krku desiatky malých exekúcií, čo im bráni reálne žiť,“ uviedol vtedy predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Vznikla preto politická dohoda, že ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z Mosta-Híd predloží analýzu tohto problému vrátane toho, ako ďalej postupovať.

    Rovnaké číslo 3,7 milióna exekúcií spomína aj ministerstvo spravodlivosti. „Po tom, ako ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská presadila s účinnosťou od 1. apríla tohto roku nové exekučné pravidlá (čo je vlastne riešenie exekúcií do budúcnosti), tak sme sa rovnako začali zaoberať stavom starých exekučných vecí. Spravili sme si kompletný prehľad, koľko exekučných prípadov podaných ešte podľa predchádzajúcich pravidiel leží na súdoch, a je to vyše 3,7 mililiónov,“ povedal nám hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

    Predseda parlamentu Andrej Danko počas piatkovej tlačovej besedy, kde hovoril o fungovaní koalície a koaličnej kríze, ktorá vyostrila spory medzi SNS a Smerom na tri týždne, načrtol, že sa na koaličnej rade hovorilo aj o exekučných amnestiách. „Predseda Most-Híd povolil pripravenie generálnych amnestií v Sociálnej poisťovni,“ povedal Danko, pričom pravdepodobne ukázal, kde sa začne v celej exekučnej amnestii.

    Ministerstvo spravodlivosti však nechce predbiehať. „Sme presvedčení, že to vyžaduje jednorazové zásadné riešenie, ktoré pripravujeme. Neradi by sme však nateraz predbiehali aj preto, aby nevznikali rôzne fámy. Ministerka spravodlivosti predstaví riešenie najskôr koaličným partnerom. Ak bude dohodnuté v rámci koalície,  budeme o ňom, samozrejme, informovať podrobnejšie,“ dodal Bubla.

    Opatrenie môže mať nepríjemné dosahy na štátny rozpočet

    Podľa slov ministra financií Petra Kažimíra z júna po rokovaní vlády môžeme konkrétne kroky v rámci exekučnej amnestie očakávať v druhom polroku 2017. „Ja som veľký podporovateľ tohto projektu. To znamená niekedy v druhej polovici tohto roku by sme mohli mať konkrétnu podobu jednotlivých krokov,“ uviedol Kažimír. Pripomenul však, že toto opatrenie môže mať nepríjemné dosahy na štátny rozpočet.

    Exekučné amnestie sa budú podľa jeho slov týkať verejného sektora. Väčšina podlžností, ktoré majú neplatiči, sa teda týka zdravotného poistenia, polície, a najmä Sociálnej poisťovne. „Ide o to, aby sme vedeli aj tú skupinu posledných 100- až 150-tisíc ľudí, ktorí sú dnes evidovaní ako nezamestnaní alebo žijú mimo systému kvôli tomu, že majú na krku exekúciu, legálne zamestnať. Toto považujem za hlavné pozitívum tejto iniciatívy,“ dodal Kažimír.

    Zníženie nezamestnanosti je aj jeden z dôvodov, prečo má prísť k exekučnej amnestii. Exekúcie totiž ľuďom bránia sa normálne zamestnať. Ich práca je radšej načierno, pretože ak by boli zamestnaní legálne, tak by im exekútor mohol vziať väčšinu výplaty. Podľa Fica by však takéto opatrenie mohlo uvoľniť okolo 40-tisíc nezamestnaných na trh práce.

    Aj keď je človek v opozícii, tak vie dosiahnuť svoj cieľ, tvrdí Kollár

    O exekučné amnestie sa dlhodobo snažila aj opozičná strana Borisa Kollára Sme rodina. Návrh však v máji neprešiel hlasovaním v parlamente.

    Malo to fungovať tak, že po zaplatení dlhu by boli občanovi odpustené úroky z omeškania a poplatky a správca pohľadávky by podal návrh na zastavenie exekúcie. Zákon o exekučnej amnestii mal tiež stanoviť výšku pohľadávky občana SR voči správcovi pohľadávky nepresahujúcu 10 000 eur bez príslušenstva.

    Poslanci Sme rodina poukazovali, že podľa štatistík ministerstva spravodlivosti prebiehajú na Slovensku v súčasnosti tri milióny exekúcií. Ich zákon mal umožniť skupine asi 540 000 občanov SR splatiť svoj dlh voči správcovi pohľadávky a zastaviť exekúciu.

    Predseda hnutia Boris Kollár neľutuje, že neprešiel ich návrh a že naopak, sa ho chytila koalícia na čele s ministerkou spravodlivosti. „Toto je jasný príklad, ako sa to musí robiť. Aj keď je človek v opozícii, tak vie dosiahnuť svoj cieľ. Keď budete do toho neúnavne búšiť, upozorňovať na to ľudí a tlačiť koalíciu do toho, že nebude môcť uniknúť, tak to bude musieť urobiť, lebo by ich ľudia povešali. To znamená, že sa tou neúnavnou robotou dá niečo presadiť, aj keď vám to neprejde na priamo,“ povedal Kollár s tým, že by podporili aj budúci vládny návrh, s ktorého nápadom pôvodne prišli.

    Veritelia už ani nepočítajú s tým, že by peniaze uvideli

    Právnik Andrej Leontiev, partner advokátskej kancelárie TaylorWessing, si myslí, že exekučná amnestia je nevyhnutným riešením sociálneho problému, ktorý sa nazhromaždil za desiatky rokov. „Veľa exekúcií bolo takých, o ktoré sa veritelia v istom momente prestali ďalej starať. Tým pádom nemal tie exekúcie kto skončiť a na súdoch ležali napriek tomu, že dlžníci nemali žiaden majetok a všetci vedeli, že exekúcia bude aj tak neúspešná. Veritelia už ani nepočítajú s tým, že by takéto peniaze uvideli. Jediný problém, ktorý to spôsobuje, je ten, že súdy sú tým administratívne zahltené,“ hovorí Leontiev, ktorý vidí v tomto kroku aj zefektívnenie súdnictva.
     
    „Škoda, ktorá vzniká systému len za to, že evidujete niekomu tisíceurovú pohľadávku, ktorú aj tak nikdy neuvidí, je väčšia, pretože daný dlžník sa plateniu vyhne do šedej ekonomiky, pretože nikdy nebude platiť dane a bude pracovať načierno,“ myslí si Leontiev s tým, že štát by mal v prvom rade začať od seba a v prvom kroku by mali začať podliehať exekučné amnestie dlhom voči verejným inštitúciám ako daňovému úradu či Sociálnej poisťovni. Návrh podľa neho dopĺňa celkový obraz o krokoch ministerky Žitňanskej, ktorá do budúcnosti zabránila podobným javom aj tým, že umožnila osobný bankrot a zefektívnila nové exekúcie.

    Je to nespravodlivé, tvrdia exekútori

    Samotní exekútori nie sú však exekučnou amnestiou príliš nadšení. Stanislava Kolesárová zo Slovenskej komory exekútorov si myslí, že je nespravodlivé voči ľuďom, ktorí zodpovedne pristupujú k splácaniu svojich záväzkov, aby sa z ich daní uhrádzali dlžoby ľudí, ktorí túto zodpovednosť neprejavujú.

    „Pozitívom môže vo všeobecnosti byť, ak sa predovšetkým občanom, ktorí sa dostali do dlhovej pasce, dá šanca pohnúť sa z miesta. Jednou z jej foriem môže byť napríklad odpustenie úrokov z omeškania za predpokladu zaplatenia istiny dlhu. Na druhej strane, skúsenosti napríklad zo Slovinska potvrdzujú, že oddlžení dlžníci sa opätovne zadlžili, preto ťažko povedať, či práve chystané oddlženie bude znamenať zodpovednejší prístup k svojim povinnostiam,“ povedala pre PL Kolesárová, ktorá tak narážala na vládou schválený generálny pardon v Sociálnej poisťovni v minulosti. Viac sa v rozhovore s ňou dočítate TU.

    S exekučnou amnestiou majú skúsenosti aj v zahraničí. Napríklad Chorvátsko k nej pristúpilo v roku 2015 a stála štát až 46 miliónov eur. Bol to však jednorazový krok, ktorý oslobodil od splácania okolo 60-tisíc ľudí. Slovinsko schválilo taktiež podobný zákon, ktorý sa dotkol až 100-tisíc ľudí. Podmienkou však bolo, že dlhy im museli vzniknúť počas finančnej krízy.

    - Reklama -