Väčšina Kotlebových voličov podľa prieskumu nesúhlasí s jeho názormi na SNP

    0
    Na banskobystrickom krajskom úrade viali v deň výročia SNP čierne vlajky (Autor: ReproFoto: Facebook)

    SNP sa síce skončilo porážkou povstalcov, pomohlo však Slovensku, ktoré bolo za druhej svetovej vojny pod vplyvom Nemecka, zaradiť sa do víťaznej protinacistickej koalície. Až 85 percent respondentov sa prihlásilo k tomu, že SNP bolo výrazom odporu Slovákov proti fašizmu a obyvatelia by naň mali byť hrdí, podľa deviatich percent opýtaných bolo povstaním voči vlastnému štátu a je potrebné ho hodnotiť negatívne.

    Voči SNP sa vymedzila aj ĽSNS hlásiaca sa k vojnovej Slovenskej republike. Predsedu strany Mariana Kotlebu pred dvoma rokmi kritizovali, pretože počas výročia začatia sa SNP viseli na budove jeho banskobystrického úradu čierne vlajky. Reakcia úradu vtedy bola, že išlo o spomienku na obete SNP.

    „Hlboká a pretrvávajúca kríza na Slovensko dorazila 29. augusta 1944, keď sa zradná časť slovenského národa postavila proti vlastnému štátu a proti svojmu jedinému a veľmi dobrému prezidentovi, pánovi doktorovi Jozefovi Tisovi,“ vyhlásil Kotleba ešte pred ôsmimi rokmi na 70. výročie vzniku vojnovej republiky.

    Podľa prieskumu však až takmer tri štvrtiny priaznivcov ĽSNS hodnotia SNP kladne, uviedol portál hnonline.sk.

    - Reklama -