Lavína migrantov so sebou neprináša len chorú ideológiu. Poradil by som otvoriť európske Guantánamo, tvrdí Josef Mašín

0
Josef Mašín (Autor: bojovnici.cz)

Ste obchodník. Dnes sa všetky krajiny ohradzujú hlavne svojimi ekonomickými záujmami a na idey sa zabúda. Dostali ste sa niekedy do situácie, keď ste z etických dôvodov obchod neuzavreli?

Áno, počas studenej vojny, keď išlo o vývoz západnej technológie do krajín východného bloku.

Islamský štát ako teritoriálna zvláštnosť pomaly, ale isto melie z posledného. Avšak už teraz sa hovorí o tom, že za podobný status bojuje časť filipínskeho ostrova Mindanao, kde žijú moslimovia. Vznikne podľa vás ďalší Islamský štát (IS)?

Myslím si, že poznámka o konci Islamského štátu je trochu neuvážená. Jeho svetový vplyv, obzvlášť na západné civilizácie a náš dnešný život, je čím ďalej, tým väčší. Lavína migrantov zo Stredného východu so sebou prináša nielen chorú ideológiu, ale aj ich operatívne metódy. Dnes Mindanao, zajtra Francúzsko alebo Nemecko?

Vďaka obchodným cestám trávite veľa času v Ázii. Vnímate tam radikalizáciu názorov, ktorá sa bráni náboženstvom?

Počas svojich mnohých ciest a času stráveného na Strednom východe, v južnej Ázii a Afrike som neprišiel do styku s radikálnymi katolíkmi alebo protestantmi, ktorí by sa snažili násilne zvrhnúť tamojšie vlády a zaviesť právny poriadok zakladajúci sa na kresťanstve, Biblii a Desatore.

Ako by ste sa vyrovnali s bojovníkmi IS, ktorí sa teraz ako ilegáli snažia vrátiť do Európy?

Hypotetické, ale poradím. Otvoriť európske Guantánamo napríklad na Sylte (štvrtý najväčší a najsevernejší ostrov Nemecka) pod dohľadom Európskej komisie, samozrejme, všetko podľa Ženevskej konvencie.

Základňa a väznica Guantánamo je USA stále vyčítaná. Sú tam porušované ľudské práva, väznení nevinní a USA to veľmi pokrytecky realizujú na území Kuby. Ako na podobné výčitky reagujete?

Spojené štáty americké, cieľ a závisť sveta, vybudované európskymi emigrantmi na základoch židovsko-kresťanského myslenia sú dnes najsilnejšou a najzodpovednejšou mocou sveta. Nesú bremeno chrániť slobodu podnikania a slobodu slova, a to i tých, ktorí nevedia, o čom hovoria, aj za cenu toho, že budú za svoje činy ohovárané tými, ktorí dlhujú najviac.

- Reklama -