Citeľné napätie v koalícii. Je to neúcta k občanom, neudržali sa už ani ministri. Vládni poslanci to vidia takto

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Rokovanie koaličnej rady by sa malo podľa plánu uskutočniť v piatok 25. augusta, pričom by malo prísť k rokovaniu o riešení koaličnej krízy, do ktorej sa koalícia dostala po tom, ako predseda SNS vypovedal od septembra koaličnú zmluvu.

    Danko má dostať mandát aj na odchod z vlády

    Dnes však zasadne k tejto problematike aj predsedníctvo SNS. Na rokovanie predsedníctva majú prísť dokonca ministri za SNS aj poslanci NR SR.

    Podľa informácií Hospodárskych novín má Danko dostať na rozšírenom predsedníctve mandát na to, aby intenzívne presadzoval požiadavky Slovenskej národnej strany. Zároveň by mal získať podporu aj na to, že ak koaliční partneri nebudú v piatok na spoločnom stretnutí ochotní o témach SNS diskutovať, národniari budú môcť vystúpiť z koalície. Viac sme o tom písali TU.

    Dianie na politickej scéne je neúctou k občanom, tvrdia ministri Mosta

    K celému dianiu okolo koaličnej krízy sa vyjadrili aj ministri za Most-Híd Lucia Žitňanská (spravodlivosť), László Sólymos (životné prostredie) a Árpád Érsek (doprava), ktorí vyzývajú lídrov koaličných strán na zodpovednosť a konštruktívnu diskusiu za rokovacím stolom. Dianie na politickej scéne považujú za prejav „neúcty voči všetkým občanom Slovenska vrátane voličov vládnych strán“ a pokračovanie aktuálneho stavu je pre nich neprijateľné.

    „Strana Most-Híd vstupovala do tejto vládnej koalície a vlády preto, aby mohla plniť svoj program. Aktuálna kríza výrazne spomaľuje procesy na ministerstvách a zároveň znemožňuje poctivú a zodpovednú prácu nás ministrov. Pokračovanie takéhoto stavu je pre nás neprijateľné,“ píšu v stanovisku ministri Mosta-Híd. Za vzniknutej situácie nedokážu napĺňať priority z programového vyhlásenia vlády a potom je podľa nich otázne, či má zmysel takto pokračovať.

    „Vyzývame preto lídrov koaličných strán k zodpovednosti a ku konštruktívnej diskusii za rokovacím stolom. Jedine rokovaním je možné dosiahnuť definitívne a rýchle ukončenie krízy. Na to je predovšetkým potrebné, aby strany mali ochotu neodkladne nájsť rozumné kompromisy. Občanom sme sľúbili stabilnú vládu a je našou zodpovednosťou tento náš sľub aj napĺňať,“ zdôrazňujú ministri.

    Je tu neschopnosť niektorých politikov urobiť krok vzad, sťažuje sa Bugár

    Predseda Mosta-Híd sa snaží byť aj v tejto situácii mediátorom, ktorý vo svojom komentári zdôrazňuje, že je matadorom na politickej scéne, kde sa už za ten dlhý čas veľa vecí naučil. „Zažil som už v tejto krajine niekoľko politických aj vládnych kríz. Ani jedna z nich nebola ťažká a musím povedať, že ani nebola žiadnou veľkou tragédiou. Sú súčasťou politického života,“ píše Bugár s tým, že ho mrzí, že z politickej scény mizne hodnotná diskusia.

    „Všetky krízy, ktoré som zažil, vrátane tej súčasnej majú jednu spoločnú črtu. A tou je neschopnosť niektorých politikov urobiť krok vzad, aby mohli urobiť dva kroky vpred. Neschopnosť prijímať kompromisy v záujme spoločného cieľa. Pre absenciu tejto výbavy padli všetky doterajšie vlády na Slovensku,“ dodáva predseda Mosta, pričom zdôrazňuje, že čím je koalícia pestrejšia, tým viac kompromisov a pokory si vyžaduje. 

    Predčasné voľby sa nedajú vylúčiť, tvrdí Hrnčiar

    Poslanec z Mosta, ktorý predtým kandidoval za Sieť, Andrej Hrnčiar sa nepovažuje za toho, kto by mohol akýmkoľvek spôsobom pomôcť pri vyriešení nejakých nejasností. Celá záležitosť je podľa neho na pleciach lídrov koaličných strán.

    „Uvidíme, čo bude. Treba si vysvetliť veci, ktoré sú nutné. Neexistuje alternatíva voči súčasnej koalícii tak, ako to nadelili voliči v uplynulých parlamentných voľbách. Verím, že sa všetko vysvetlí tak, že koalícia bude pokračovať. Neviem si predstaviť iné zoskupenie po tých vzťahoch medzi opozíciou a koalíciou,“ hovorí Hrnčiar s tým, že nikdy nič nie je ideálne.

    Podľa Hrnčiara sa nedajú vylúčiť ani predčasné voľby. „Nič sa nedá vylúčiť. Nikdy, ani keď sú najlepšie vzťahy v koalícii. To je život s rôznymi situáciami. Každý predseda politickej strany má právo sa správať tak, ako uzná za vhodné. Predpokladám, že predseda SNS vie, čo robí,“ dodáva poslanec Mosta-Híd.

    Na poslaneckom grémiu s Dankom nepadlo ani slovo o kríze

    Predseda Národnej rady SR Andrej Danko zvolal dnes ráno aj poslanecké grémium, ktorého predmetom rokovania bola príprava slávnostného zasadnutia NR SR pri príležitosti 25. výročia prijatia Ústavy Slovenskej republiky a Dňa otvorených dverí, ktorý sa uskutoční 1. septembra. Grémium sa venovalo taktiež návrhu programu nadchádzajúcej schôdze parlamentu.

    Prítomný na grémiu bol aj podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Dušan Jarjabek, ktorý tvrdí, že celé zasadanie aj s Dankom prebehlo v normálnom pracovnom režime, kde o kríze nepadlo ani jedno jediné slovo, a preto neočakáva ani predčasné voľby.

    „Celú krízu vnímam iba ako krízu komunikácie. Keď funguje vláda, parlament, grémiá, tak skutočne nevidím nič iné ako krízu komunikácie. Určite nejde o krízu hodnôt. Nie je tu požiadavka na obnovenie vlády, stále ide iba o komunikáciu. O sociálnych veciach, ktoré SNS navrhuje, sa dá jednoducho rozprávať. Všetko je otázkou času. Treba zahodiť mobily a sadnúť si ku okrúhlemu stolu,“ priznáva Jarjabek, pričom dodáva, že mu doteraz nikto z poslancov SNS nepovedal, že by bol nespokojný s koaličnou zmluvou, ktorú vypovedal Andrej Danko.

    Je to na škodu vecí pre celý národ

    Dušan Galis zo Smeru nevie odhadnúť, ako celá kríza dopadne, avšak nepovažuje ju za dobré riešenie.

    „Na tie pomery, ktoré sú v Európe, by mali byť ľudia viacej súdržnejší a spokojnejší. Takáto kríza nevyvoláva vôbec pokoj a kľud u ľudí. Je to na škodu vecí, nielen pre politiku, ale aj pre celý národ. Verím, že ak kompetentným záleží skutočne na Slovensku, tak by sa mali dohodnúť a nerobiť niektoré výkriky do tmy. Keď sa nejaká zmluva dohodne, tak ju treba dodržiavať,“ uzavrel smerák.

    Poučenie z histórie? Každý takýto krok poškodil tomu, kto to vyvolal, tvrdí smerák

    Galisov kolega zo Smeru Ľubomír Petrák považuje kroky koaličného partnera SNS za nie celkom jasné, takže si chce aj on počkať na to, ako sa to bude vyvíjať.

    „Počkáme si, ako to celé dopadne. Keď podpisujete zmluvu a ste svojprávny, tak viete, do čoho idete a čo podpisujete. Ak po roku zrazu otvárate zmluvu, tak potom musíte očakávať, že rovnako iné očakávania majú aj iní koaliční partneri. Potom bude nutné debatovať aj o všetkých očakávaniach, nielen SNS. Tak ako v histórii Slovenska, tak každý takýto krok poškodil tomu, kto vyvolal situáciu tohto typu,“ myslí si Petrák s tým, že Slovensko má pred sebou výrazne dôležitejšie témy, ako je napríklad pozícia Slovenska v EÚ.

    Čokoľvek by som povedal, tak by to mohlo zmariť rokovania, tvrdí poslanec za SNS

    Poslanci z SNS však boli pred rokovaním predsedníctva strany skúpi na slovo. Predseda klubu národniarov v parlamente Tibor Bernaťák nám povedal, že všetko je o diskusii a uvidí sa po konaní predsedníctva. „Dnes poobede máme predsedníctvo, budeme zodpovedne diskutovať o všetkých otázkach,“ povedal Bernaťák. Nevylúčil však ani odchod z koalície, keď nepresadia svoje myšlienky. „Nebudem dopredu fabulovať,“ vyjadril sa národniar.

    Jeho kolega z SNS Peter Pamula priznal, že sa k danej téme s inými poslancami Slovenskej národnej strany vyjadrovať nemôže. „Máme stanovisko z vedenia, že sa k tejto situácii vyjadruje iba tlačové oddelenie strany. Čokoľvek by som povedal, tak by to mohlo zmariť rokovania,“ uzavrel poslanec Pamula.

    Celá koalícia je pritom už dva týždne v kríze.  Po prepuknutí kauzy rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva predseda SNS Andrej Danko vypovedal od septembra koaličnú zmluvu. Následne Fico požiadal o odstúpenie Petra Plavčana. Šéf SNS Andrej Danko to akceptoval, hoci pôvodne hovoril o podraze. Potom si vzal štyri dni na premýšľanie, ako ďalej v koalícii a či vôbec pokračovať v politike.

    - Reklama -