PRIESKUM Ak by sa Sulík dohodol s Kollárom a Bugárom, odstaví Fica. Na zostavenie vlády nepotrebuje ani Danka

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Druhé najvyššie volebné preferencie má strana SaS, ktorá v prieskume získala 18 percent s 29 poslancami. Za ňou s väčším odstupom nasleduje ĽSNS (11 percent). Ďalšie poradie je tesné: hnutie Sme rodina získalo 9,4 percenta, strana SNS 9,1 percenta a hnutie OĽaNO-NOVA 8,9 percenta.

    Do parlamentu by sa podľa prieskumu dostali ešte strany Most-Híd (7,5 percenta) a KDH (6 percent). Podľa výsledkov prieskumu by strana SaS dokázal zostaviť stredopravú vládu piatich subjektov aj bez SNS. Dohromady by strany SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina, Most-Híd a KDH mali v parlamente väčšinu 79 poslancov.

    Povinné päťpercentné kvórum by neprekonala strana SMK-MKP (3,9 percenta). Ďalšie strany majú volebné preferencie pod úrovňou jedného percenta: Sieť (0,5 percenta), KSS (0,3 percenta), Strana zelených Slovenska (0,2 percenta), Priama demokracia (0,1 percenta).

    Prepad preferencií zaznamenali všetky tri vládne strany. SNS poklesla v porovnaní s ostatným júlovým prieskumom agentúry o 1,3 percentuálneho bodu, Smer-SD o 0,8 percenta a Most-Híd o 0,1 percenta.

    Mierne pokleslo aj hnutie OĽaNO-NOVA (o 0,3 percenta) a stratilo aj mimoparlametné KDH (0,8 percenta). Narástla naopak najmä opozičná strana SaS, a to o 2,1 percentuálneho bodu, tiež Sme rodina (o 0,8 percenta) a ĽSNS (o 0,7 percenta).

    Prieskum volebných preferencií uskutočnila agentúra AKO v dňoch 21. až 23. augusta formou telefonického dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1000 respondentov. Vzorka bola reprezentatívna voči populácii SR z hľadiska veku, pohlavia, vzdelania, národnosti, kraja. Otázka znela “Prednedávnom sa konali voľby do NR SR (parlamentu). Keby boli voľby teraz, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? Budem vám strany čítať v náhodnom poradí”.

    - Reklama -