VIDEO Koalícia aj opozícia nad Dankom krúti hlavou: Možno si dokazuje, že je chlap. Zariskoval, ale môže skončiť mimo

    0
    Robert Fico, Andrej Danko (Autor: TASR)
    Predseda vlády v reakcii na vypovedanie koaličnej zmluvy šéfom národniarov zvolal na utorok 8. augusta zasadnutie koaličných partnerov. Na ňom sa Andrej Danko (SNS) zrejme poriadne zapotí a bude mať čo vysvetľovať. Robert Fico totiž podľa stanoviska úradu vlády (ÚV SR) „očakáva, že  predseda SNS vysvetlí partnerom absurdný krok Slovenskej národnej strany, ktorý nevnáša do spoločnosti pokoj a stabilitu“. 
     
    Danko vypovedanie koaličnej zmluvy zdôvodnil nevyhnutnosťou prenastavenia pravidiel v koalícii, o čom sme viac písali TU
     
    Smer-SD sa podľa hovorkyne ÚV SR Beatrice Szabóovej bude na rokovaniach so svojimi partnermi správať zodpovedne. 
     
    Zvnútra strany sa ku kroku lídra SNS, ktorý šokoval aj koalíciu, vyjadril pre Parlamentné listy poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD). Podľa neho „nie je všetkým dňom koniec“ a všetky strany koalície vrátane SNS sú si vraj vedomé, že „iná alternatíva koalície v súčasnosti neexistuje“. 
     
    „Možno sa budú meniť počty v rámci ministerstiev, možno v rámci štátnych tajomníkov… no v tejto chvíli žiadna iná koalícia nehrozí, lebo sa nie je s kým spojiť,“ myslí si smerák. Aj keby boli predčasné voľby, podľa Jarjabka by sa len ťažko niečo zmenilo. „Takže v tejto chvíli budú debaty len v rámci koalície a bude sa riešiť nespokojnosť pána Danka. Iná koalícia nehrozí. Možno bude tá istá koalícia, len s inými pravidlami a možno je to len búrka v pohári vody,“ zhrnul Jarjabek.
     
    Podľa europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej Danko nie je príliš skúsený politik a svoj krok by si mal dôkladnejšie premyslieť. Viac sme o tom písali TU.
     
    Koaliční partneri SNS neboli z vyhlásenia Andreja Danka vôbec nadšení. Predseda strany Most-Híd a skúsený politik Béla Bugár chce o veci podrobne diskutovať až na koaličnej rade. „My sme spoľahlivý partner, čo sme podpísali v koaličnej zmluve, pre nás platí,“ uviedol Bugár na tlačovke s tým, že nechce špekulovať, čo sa bude diať ďalej. 
     
    Od bugárovcov sa nám podarilo získať aj reakciu poslanca Igora Janckulíka. „Som prekvapený z rozhodnutia Andreja Danka, ako aj zo spôsobu, akým sa rozhodol túto správu oznámiť svojim koaličným partnerom, teda prostredníctvom médií. Myslím, že vypovedanie koaličnej zmluvy by malo byť až krajné a hraničné riešenie, ktorému by mali predchádzať rokovania v rámci koalície. Navyše je zvláštne, že takto pán Danko koná v čase, keď by mal urýchlene riešiť kauzu s eurofondmi. Mňa osobne by zaujímalo, čo pána Danka k takémuto ráznemu kroku viedlo,“ povedal Janckulík pre PL. 
    Parlamentné listy oslovili aj dnes už bývalého predsedu SNS v Prešovskom kraji Eduarda Markoviča, ktorý prišiel o miesto práve preto, že kritizoval predsedu Andreja Danka. „To je presne Andrej Danko. Niečo povie, urobí a následne povie… Už odpílil hlavy ako v Prešovskom kraji bez vážnych dôvodov. Komické, a hlavne amatérske!“ povedal nám Markovič.

    Čo na to opozícia

    Mimoriadne tvrdé odkazy si pre Danka aj celú koalíciu pripravili poslanci opozičných strán. Podľa šéfa liberálov Richarda Sulíka (SaS) Danko vydiera svojich partnerov v korupčnej koalícii, no ak by došlo k rozpadu vlády, SaS je pripravená prevziať zodpovednosť, o čom sme viac písali TU
     
    Podľa hnutia OĽaNO líder SNS a šéf národnej rady v jednej osobe dovoľuje rozkrádať 600 miliónov z eurofondov, ktoré patrili ľuďom, a miesto chlapského prijatia zodpovednosti sa zbabelo vyhovára na iných. Viac sme priniesli TU
     
    Lavína kritiky sa rozbehla na sociálnej sieti, kde sa na Dankovom kroku vybúrilo viacero slovenských nielen opozičných poslancov. Za OĽaNO sa ozval napríklad Jozef Viskupič. „Danko zhodil vlastnú vládu. Vypovedal koaličnú zmluvu a chce nové programové vyhlásenie vlády. Chce predčasné voľby? To by bola dobrá správa. Alebo len… Chce viac pre SNS a priznáva, že na čo siahol vo vláde (školstvo, poľnohospodárstvo, obrana), dobabral, tak by radšej začal ničiť iné rezorty? Vie (tuší vôbec), čo robí?“ pýta sa opozičný poslanec. 
     
    Ako už to v prípade koaličných rozhodnutí býva, tvrdú kritiku spustilo aj hnutie Sme rodina. „Danko vypovedal koaličnú zmluvu… podľa mňa si len chce vyrokovať iné podmienky (rozumej viac peňazí), ale karavána pôjde ďalej, takže len malé divadlo…“ nazdáva sa Peter Pčolinský (Sme rodina).
     
    O videu a komentári predsedu Sme rodina Borisa Kollára pre PL sme písali TU.
    „Myslím, že Andrej Danko zariskoval a chce posilniť svoj vplyv, ale je to taká dvojsečná hra. Môže to dopadnúť preňho aj tak, že skončí mimo. Uvidíme… V každom prípade, robiť takýto krok uprostred leta, keď nemá pripravené, čo bude tým plánom B, tak to sa mi zdá trochu nezodpovedné. Či to bolo unáhlené, neviem posúdiť. To ukáže čas,“ prezradil poslanec Milan Krajniak pre PL.
     
    „Už sa niekedy v histórii stalo, že by dobrá sociálno-ekonomická situáciabola dôvodom vypovedania koaličnej zmluvy?“ pýta sa opozičný poslanec Ondrej Dostál (OKS).
     

    Podľa poslanca Miroslava Beblavého môže situácia viesť k dvom dobrým výsledkom. „Jeden je, že by táto vláda padla a dostali by sme šancu na lepšiu vládu. Ten je však nepravdepodobný, pretože všetci traja účastníci tejto koalície vedia, že lepších partnerov už nenájdu,“ konštatoval. Očakáva preto, že sa znova dohodnú, pričom o ministerstvo školstva príde nielen Plavčan, ale v rámci koaličnej zmeny aj SNS.
     
    „Ak by sa to podarilo a na ministerstvo školstva by sa dostal nejaký kompetentný minister, ktorý nebude len bábkou zlodejských skupín, aspoň takýto malý pokrok pre slovenské školstvo by som privítal,“ uviedol ďalej Beblavý vo svojom videu, natočenom na dovolenke.
     
    Vo všeobecnosti si však nemyslí, že pôjde o niečo veľké, ale o „prerozdelenie lupu“, pričom ide o taktickú hru Andreja Danka, aby odvrátil pozornosť od svojich škandálov. „Na druhej strane máme veľmi pokorného a skúseného, aj keď bezškrupulózneho technológa moci Roberta Fica, ktorý určite tiež bude chcieť toto všetko zvládnuť bez straty,“ pokračoval. 
     
    Robert Fico sa podľa Beblavého poučil z posledných volieb v tom, že nemôže dopredu poznať výsledky parlamentných volieb, a preto neočakáva, že pôjde do rizika, pokiaľ ho Andrej Danko k tomu neprinúti.
     
    Preto Beblavý očakáva na 10 % pád vlády a predčasné voľby a na 90 % len drobné zmeny, napríklad vo vedení niektorých ministerstiev. Nazdáva sa, že občania sa nemôžu veľmi tešiť, hoci existuje istá šanca, že to využijú ako možnosť na zbavenie sa Roberta Kaliňáka. „To by bol ešte väčší pokrok, pretože by umožnil konečne Slovensku sa začať hýbať vpred,“ povedal.
     
    Myslí si tiež, že „súčasný hnilý stav“, keď na čele ministerstva vnútra je Kaliňák a na čele ministerstva školstva Plavčan a ani jedného z nich nie je možné vymeniť pre toho druhého, „vedie k zahnisávaniu Slovenska“, a preto aj takáto malá zmena by z jeho pohľadu bola dobrá.
     
    Neudržal sa ani predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina. „V zásade môže ísť aj o zúfalý pokus prekryť eurofondy, ale možno si skôr Danko dokazuje, že je chlap. To, čo mu Robert Fico urobil, ako ho pokoril na Devíne, keď mu nedovolil vystúpiť, to mohol byť nejaký prapočiatok toho celého. Lebo to bolo brutálne pokorenie a to v každom chlapovi ostane. Tak možno je to dôsledok toho,“ povedal pre PL líder kresťanských demokratov. 
     

    - Reklama -