EÚ necháva podľa mimovládok úmyselne topiť migrantov. Taliani chcú záchranu ľudí na mori regulovať

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Talianska vláda sa pokúša prinútiť mimovládne organizácie, aby sa zaviazali dodržiavať dohodu so štátom, ktorá stanovuje pravidlá pre pomoc migrantom na mori. Podľa obhajcov migrácie ide o kontroverzný návrh, pretože podľa neho by mimovládky nemali prevážať migrantov z pašeráckych člnov na väčšie plavidlá a vracať sa po ďalších. 
     
    Doterajšia prax totiž ukazuje, že z väčších plavidiel vyrážajú na pomoc migrantom menšie lode aktivistov, ktoré sa otočia niekoľkokrát, až kým nie sú väčšie plavidlá plné, aby mohli vyraziť k talianskym brehom. Týmto praktikám by malo talianske opatrenie zamedziť. 
     
    Súčasťou mimovládkami kritizovaného návrhu je aj časť, ktorá hovorí, že na palube každej lode mimovládnych organizácií zachraňujúcej migrantov pri brehoch Líbye musí byť prítomná polícia. 
     
    Taliansko chce prinútiť mimovládky, aby takúto dohodu podpisovali, ak chcú zachraňovať ľudí na mori tak ako doteraz. Aktivisti však namietajú, že niečo také by obmedzilo ich kapacity a schopnosti pomáhať migrantom. Taliansky minister vnútra však s návrhom ide do Bruselu, aby ho schválila Európska komisia a agentúra na ochranu vonkajšej hranice EÚ Frontex. 
     
    Mimovládky obviňujú Európsku úniu, že „úmyselne necháva ľudí, aby sa topili v Stredozemnom mori“, ak chce zaviesť takéto opatrenia na podnet talianskej vlády. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -