KSS: Českí komunisti majú vysoké preferencie aj pre protestné hlasy, ktoré na Slovensku zbierajú kotlebovci

    0
    Jozef Hrdlička, predseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) (Autor: SITA)

    Profil politika na Parlamentných listoch (PL) slúži na spájanie poslanca a občana. Rovnaké profily majú vytvorené aj politické strany bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú v parlamente. Otázky od čitateľov dostáva aj mimoparlamentná Komunistická strana Slovenska (KSS).

    Fungujeme v podmienkach takmer poloilegality

    Čitateľ PL poukazuje na to, že podobne orientovaná strana KSČM fungujúca v susednom Česku má podľa posledných prieskumov 11-percentnú podporu a pýta sa, či si na takýto výsledok trúfa aj KSS.

    Komunisti odpovedajú, že ich slovenský symapatizant sa pri takýchto číslach môže cítiť v rozpakoch, no nestrácajú motiváciu. „Komunistická strana je jednou z najstarších politických strán na Slovensku – sme stranou, ktorá má svoju tradíciu, identitu a takmer storočnú históriu plnú vzostupov i pádov, úspechov i tragédií,“ komentujú s tým, že takýto prístup podľa ich názoru vypovedá o tom, že sú stranou hodnôt, a nie ekonomických záujmov sponzorov.

    „My fungujeme viac ako 27 rokov bez akýchkoľvek sponzorov takmer v podmienkach poloilegality,“ približujú. Spomínajú aj na ich “svetlú chvíľku”, keď im pred parlamentnými voľbami v roku 2002 narástli preferencie z 0,7 na viac ako päť percent. Na tomto základe preto dúfajú, že si niečo podobné zopakujú.

    Dôvod, prečo je medzi ideovo podobnými stranami na Slovensku a Česku taký priepastný rozdiel, komunisti vysvetľujú aj ďalej. Poukazujú na to, že KSČM si udržiava dlhodobo preferenie medzi 11 až 16 percentami. „Po tom, ako ČSSD padla aj na 10 percent, sa naši českí súdruhovia logicky ocitli na druhom mieste s miernym nárastom. Treba však povedať, že podstatná časť voličov ČSSD sa priklonila k Babišovmu hnutiu ANO. KSČM na seba v Česku viaže aj veľkú časť protestných hlasov, ktoré na Slovensku v roku 2016 na seba naviazala ĽS NS,“ hovoria a dodávajú, že ich strana roky pôsobí v prostredí mediálnej blokády, keď médiá jednoducho neinformujú o ich protestných akciách, a tak sa môže občanom zdať, že ani neexistujú.

    S predstaviteľmi už spomínanej Ľudovej strany Naše Slovensko komunistov spája názor na vypísanie referenda, v ktorom by občania Slovenskej republiky mohli rozhodnúť o vystúpení krajiny z Európskej únie. „Komunisti po celom svete, tých na Slovensku nevynímajúc, hlásajú mierovú spoluprácu medzi národmi na princípe rovného s rovným. Dnešná EÚ stojí na všelijakých princípoch, len nie na rovnosti členských krajín. Sme za spoluprácu národov a krajín, ale nie v tej forme, akú predstavuje súčasná EÚ.“

    Dodávajú, že ani zotrvanie Slovenska v Severoatlantickej aliancii sa im nepozdáva. „Odmietame členstvo SR v tejto zločineckej organizácii, ktorá slúži len ako silový nástroj zahraničnej politiky USA,“ tvrdia komunisti s tým, že túto podmienku majú dlhé roky vo svojom programe a v prípade, ak sa im podarí dostať sa do parlamentu, budú ju tvrdo presadzovať.

    Naša činnosť nespočíva len v neustálom ospravedlňovaní sa

    Obdobie komunistického režimu nebolo pre všetkých ľahké. Čitateľ Parlamentných listov sa pýta, ako chcú smerovať do budúcnosti, keď nie sú vyrovnaní s minulosťou, a teda sa neospravedlnili za krivdy, ktoré sa mnohým stali. „KSS je so svojou minulosťou plne vyrovnaná,“ odpovedajú na profile zástupcovia strany a vysvetľujú, že krivdu živia médiá a ľudia, ktorí k obdobiu pred rokom 1989 nemajú dobrý vzťah. „Nie ste prvý, kto nám túto otázku kladie, no ak by sme sa mali neustále ospravedlňovať a takým spôsobom, aby to počul Jožo aj Laco, aj iks ďalších ľudí, tak by naša činnosť spočívala len v neustálom ospravedlňovaní sa,“ dodávajú.

    Rovnako vysvetľujú, že nie sú právnym nástupcm niekdajšej KSČ, ale považujú sa za ideového nástupcu.

    Jablko nepadlo ďaleko od stromu

    Komunistická strana Slovenska neraz poukazovala, že aktuálny prezident SR Andrej Kiska prevrátil kabát. Zatiaľ čo vo svojej mladosti bol funkcionárom v Socialistickom zväze mládeže (SZM), teraz je antikomunistom. Ako vysvetľujú, v časoch pred rokom 1989 sa ľudia v komunistickej strane delili na dve skupiny – komunistov a straníkov.  Straníci sa podľa ich slov rozutekali do iných strán. „Svedectvo súčasného prezidenta hovorí, že pán Kiska st. patril medzi straníkov… Jeho syn však na tom nie je o nič lepšie – byť funkcionárom v Socialistickom zväze mládeže, na sklonku socializmu si podávať prihlášku do KSČ a dnes byť najhlasnejším antikomunistom, to chce tiež silný žalúdok,“ hovoria a dodávaju, „ako sa hovorí – jablko nepadlo ďaleko od stromu.

    O tom, ako KSS reagovalo na prezidenta, ale aj europoslanca Eduarda Kukana či herca Maroša Kramára, sme viac písali TU.

    - Reklama -