Ste smerákom? Fico rozdáva desaťtisíce eur. Neobišiel ani dedinu, kde má pamätnú tabuľu

    0
    Predseda vlády SR Robert Fico počas príhovoru na Celoslovenských oslavách sviatku svätých Cyrila a Metoda. (Autor: TASR)

    Z rezervy predsedu vlády dal Robert Fico od jej vzniku najviac peňazí do hokeja. Napríklad mestá ako Liptovský Mikuláš či Michalovce, kde sú primátori zo Smeru, dostali za posledný rok a pol na prestavby zimných štadiónov spolu 2,5 milióna eur. Informuje o tom denník SME.

    SZĽH priznáva, že peniaze nepotreboval

    Ďalšia suma vo výške 20-tisíc eur išla začiatkom júla aj slovenskému ľadovému hokeju na defibrilátory, hoci hokejový zväz priznáva, že tieto peniaze nutne nepotreboval. „Nie je to o nedostatku financií zväzu. SZĽH len využil možnosť požiadať o dotáciu,“ povedal denníku hovorca Peter Jánošík, pričom podotýka, že plánujú dokúpiť aj nosidlá či krčné goliere, aby mal každý štadión kompletnú prvú pomoc.

    SZĽH dostáva pritom väčšinu peňazí od štátu. Na tento rok mu ministerstvo školstva vyčlenilo vyše šesť milión eur, pričom ďalších 1,1 milióna dostane od súkromných zdrojov a partnerov.

    Fico už v minulosti udelil veľké sumy na zimné štadióny zo svojej rezervy. Napríklad v roku 2014 to bolo pol milióna na obnovu zimného štadióna v Nitre.

    Od minulého roka, keď sa stal staronovým premiérom, udelil vyše 140 dotácií prevažne obciam či sociálnym zariadeniam. Podľa rozpočtu má v rezerve na tento rok sumu 1,5 milióna eur.

    Fico neobišiel ani dedinu, kde má pamätnú tabuľu

    Robert Fico však neobišiel ani dedinu, kde vyrastal a kde má dokonca pamätnú tabuľu. Obci Hrušovany dal desaťtisíc eur na plynofikáciu, pričom v minulom období do tejto obce poslal peniaze každý rok, spolu to bolo 60-tisíc eur. Starosta za Smer Jozef Benca však neodpovedal, z akého dôvodu je obec úspešná.

    Rovnako dobre sa darí aj obci Stará Bystrica, kde je starostom smerácky poslanec Ján Podmanický a kde sa Fico prednedávnom korčuľoval a zúčastnil výročia zvrchovanosti. Viac sme o tom písali TU.

    Pompézne oslavy zvrchovanosti mali podľa Podmanického vyjsť zhruba na 30-tisíc eur. Väčšinu nákladov má zaplatiť obec a 12 680 eur vyčlenila Žilinská župa. Na plagátoch sa okrem iného medzi sponzormi nachádzali aj Doprastav či štátna akciovka Transpetrol. Doprastav však nechcel uviesť výšku príspevku a z Transpetrolu potvrdili, že dostali od obce žiadosť, ale žiadnou sumou neprispeli.

    Za predošlých Ficových vlád dostávala táto dedina peniaze každý rok. Naposledy dostala desaťtisíc eur na opravu požiarnej zbrojnice. Úrad vlády však neodpovedal, podľa akého kľúča premiér rozdeľuje dotácie.

    O tom, že existuje stranícky kľúč pri rozdeľovaní dotácií z rezervy predsedu vlády, hovorí aj riaditeľ Transparency International Slovensko, podľa ktorého by mala rezerva slúžiť len na krízové stavy a mali by byť aj jasnejšie pravidlá získavania peňazí z tejto rezervy.

    - Reklama -