Procházka definitívne nebude sudcom v Luxemburgu. Spravil nečakanú vec

    0
    Radoslav Procházka (Autor: SITA)

    Bývalý predseda Siete a predtým aj prezidentský kandidát Radoslav Procházka žije svoj súčasný život v ústraní. Jeho otec Rudolf Procházka povedal, že Procházka mladší prežíva jedno z najkrajších životných období. „On je v prvom rade neskutočne čestný človek. Všetci o ňom potom hovorili, že je klamár, a práve toto ho najviac bolelo, pretože on je veľmi pravdovravný,“ povedal jeho otec. Viac sme o tom písali TU.

    O Procházkovi sa dlhodobo hovorilo aj v súvislosti s postom sudcu Všeobecného súdu. Jeho kandidatúru odobrila vláda na základe stanoviska Súdnej rady, ktorá ho pre jeho znalosti odporučila ešte v septembri minulého roka. Pred pár mesiacmi však prišlo kruté vytriezvenie, keď poradný výbor jeho kandidatúru zamietol. Dôvodom mal byť pochybný morálny kredit, vláda však stále mala Procházku ako potenciálneho kandidáta.

    V pondelok 24. júla potvrdil Pocházka pre Hospodárske noviny, že požiadal premiéra Roberta Fica, aby kabinet stiahol jeho nomináciu na sudcu Všeobecného súdu EÚ.

    „Dovoľte, aby som vás touto cestou požiadal o stiahnutie návrhu na moje menovanie za sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Nakoľko tento návrh je vo výlučnej dispozičnej sfére vlády Slovenskej republiky a ja sám nemám možnosť ho vziať späť ani s ním inak disponovať, dovoľujem si o to požiadať vás, resp. vládu Slovenskej republiky,” napísal Procházka premiérovi.

    Procházka v žiadosti hovorí o vhodnej príležitosti uzavrieť jednu nominačnú kapitolu. „Vedie ma k tomu presvedčenie, že nedávne voľby do Súdnej rady Slovenskej republiky a jej zásadná obmena sú vhodnou príležitosťou uzavrieť jednu nominačnú kapitolu a umožniť najvyššiemu orgánu sudcovskej legitimity, aby v novom zložení do predmetnej funkcie zvolil nového kandidáta,” uzatvára expolitik Radoslav Procházka, ktorý si na tejto pozícií mohol prilepšiť až o 310-tisíc eur ročne.

    - Reklama -