EÚ nadáva Poľsku za reformy. Po sieti zatiaľ kolujú VIDEÁ, ktoré sa rovnajú bombe zhodenej na Brusel

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    „Existuje tu vážne nebezpečenstvo a ten proces sa už začal… V prvom rade, počet cudzincov rapídne narastá. Oni nechcú nasledovať, dokonca sa tým ani netaja, oni nechcú nasledovať naše pravidlá a zvyklosti. A potom či dokonca súčasne tí istí cudzinci požadujú od majoritnej spoločnosti čoraz viac. Ich požiadavky vo verejnom priestore narastajú a sú presadzované čoraz agresívnejšie. Ak si niekto myslí, že si vymýšľam, tak nech sa pozrie na súčasnú Európu,“ uviedol.

    Ako príklad uviedol bývalý premiér Švédsko. „Pozrite sa napríklad na Švédsko. Existuje tam 54 oblastí, kde platí právo šaría, a štát ich nemá pod kontrolou. Švédi majú strach vyvesiť na svojich školách štátnu vlajku – čo je pritom tradičná záležitosť –, pretože na vlajke majú kríž. Švédskym dievčatám už teraz bránia nosiť krátke sukne, keďže sa to nezdá moslimom. Môžeme sa pozrieť na ďalšie krajiny. Čo sa teraz deje napríklad v Taliansku? Búrajú tam kostoly, niektorí si z nich robia toalety,“ pokračoval.

    „A čo také Francúzsko? Nekonečný chaos a neporiadok. Čoraz viac sa tam presadzuje moslimské právo šaría. Na jeho dodržiavanie v uliciach niektorých miest dohliadajú moslimské hliadky. A, samozrejme, aj Nemecko, kde je to možno úplne najhoršie. Musím sa vás preto všetkých opýtať, či to isté chcete v Poľsku. Chcete, aby sme sa stali hosťami vo svojej vlastnej krajine? Vážne to chcete? Ja hovorím celkom jasne a otvorene, že si niečo také neprajem. Rovnako ako celá strana Právo a spravodlivosť,“ uzavrel hlavný strojca úspechu PiS.

    Kaczyński je tŕňom v oku bruselským elitám už dlho, a keby nebolo maďarského premiéra Viktora Orbána, asi by sa stal, s ľahkou nadsádzkou, pre Brusel „nepriateľom č. 1“. Podobných vystúpení mal v poľskom Sejme za ostatné mesiace hneď niekoľko. Aktuálne sa však Poľsko okrem odmietania utečencov dostalo do hľadáčika Bruselu aj vďaka svojej reforme súdnictva.

    Zatiaľ čo mainstreamové médiá sa jednoznačne stavajú na stranu Bruselu a hovoria o „tisícoch demonštrantov“, samotní Poliaci majú v PiS stále rovnakú (vysokú) dôveru. Ako nedávno napísal šéfredaktor servera Echo24.cz Dalibor Balšínek, strane Právo a spravodlivosť sa navyše darí získavať si mladých voličov. A to nie je ani zďaleka všetko. „PiS znižuje počty Poliakov, ktorí opúšťajú svoju krajinu, a má veľmi slušné ekonomické výsledky,“ konštatoval Balšínek.

    Zdroj: Facebook/Dalibor Balšínek

    Ale ani tento rýdzo pozitívny trend bruselským elitám nestačí. Eurokomisárka Věra Jourová pred pár dňami volala po zastavení dotácií pre Poľsko. Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans potom dokonca vyhlasoval, že Poľsko by malo prísť o svoj hlas v Rade EÚ. Rozhodnutie v tejto záležitosti by malo padnúť tento týždeň. Ak by Poľsko skutočne prišlo o hlasovacie právo, reakcia Varšavy by na seba zrejme nenechala dlho čakať. Kritici prístupu Bruselu sa obávajú, že Poľsko by mohlo začať uvažovať o „polxite“.

    - Reklama -