VIDEO Vlastenectvo? Daniel Landa prehovoril o sebe a sklamaní

    0
    Daniel Landa (Autor: Hans Štembera)

    „Haló! Prober se, snad je ještě čas. Taháme čerta za vocas. A von tahá nás,“ spieva okrem iného Landa v piesni Bohemia, ktorú sa teraz rozhodol opätovne publikovať na svojom facebookovom profile. A dočkal sa otázky od svojho verného fanúšika.

    „Myslíte si, Dan, že burcovať ľudí do činu pomocou piesní má nejakú cenu? Predsa len, to už robíte viac ako 20 rokov a mne pripadá, že sa to skôr okolo nás ženie do záhuby ako k prosperite. Tým nechcem povedať, že máte prestať tvoriť, len ma zaujíma váš názor,“ napísal používateľ.

    „Nie, nedokázal som v tomto smere nič. Ani kultiváciu vlastenectva a ani rozumnú jednotu rovnako zmýšľajúcich,“ priznal k šesť rokov starej piesni sebakriticky Landa. „A tak som sa prezliekol za šaša a išiel do toho podľa svojich osobných možností až za hranicu nepochopenia a opovrhnutia. Nič však neľutujem. Môžem sa na seba s čistým svedomím vlastenca aspoň pozrieť do zrkadla,“ podotkol spevák.

    Zdroj: Facebook/Daniel Landa

    Landa sa v minulých dňoch zúčastnil na krste knihy Zapomenuté vítězství diplomata Jaroslava Baštu. Bašta o ňom vtedy povedal, že Landova nálepka extrémistu je neaktuálna. „Dnes ho na základe textov jeho pesničiek považujem za vlastenca, nie za nacionalistu. Páči sa mi jeho vyšehradský lokálny patriotizmus, jeho snaha poznávať a skrášľovať svoj širší domov. Práve preto, že má také pevné vyšehradské korene, môže úspešne pracovať napríklad v Afganistane, pomáhať s rozvojom tamojšej kultúry a športu,“ pochválil ho Bašta.

    Zdroj: Facebook/Daniel Landa

    Keď sa potom v diskusii pod príspevkom objavil názor, že celá Európska únia je 100-krát horšia ako Rusko, Landa odvetil: „Mali by sme nadávať hlavne na seba.“

    K politike a k Európskej únii sa spevák vyjadruje pomerne často, známy je napríklad jeho názor na utečeneckú krízu, ktorý vyslovil pred dvoma rokmi na koncerte pred poslucháčmi: „Utečenci sú len malá časť veľkého podrazu, ktorý na nás niekto prichystal.“ A dodal, že jeho cieľom je „rozje*ať stabilitu Európskej únie, rozje*ať naše krajiny“. Písal o tom napríklad server Lidovky.cz.

    - Reklama -