Poľská opozícia hovorí o štátnom prevrate. Najnovší vývoj v krajine sleduje so značnými starosťami aj Brusel

    0
    Jaroslaw Kaczyňski (Autor: SITA)

    Vládna poľská strana Právo a spravodlivosť (PiS) predložila v stredu v neskorých večerných hodinách do parlamentu vo Varšave návrh zákona, v zmysle ktorého by mali sudcovia najvyššieho súdu mali odísť do dôchodku po dovŕšení 65. roku života s výnimkou takých, ktorých ponechá vo funkcii minister spravodlivosti. Šéf rezortu spravodlivosti by mal navyše na starosti aj výber ich nástupcov.

    Predsedníčka poľského najvyššieho súdu Malgorzata Gersdorfová, ktorá v tomto roku tiež dosiahne vekovú hranicu pre odchod do dôchodku, označila za “čiernu stredu” deň predloženia návrhu novely do parlamentu a konštatovala, že zmeny síce očakávala, avšak nie tak hlboké a zásadné.

    Informácie priniesli spravodajská televízia TVN24, rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF a tlačová agentúra DPA.

    Líder opozičnej Občianskej platformy (PO) Grzegorz Schetyna označil tieto plány za ohlásenie štátneho prevratu.

    Predseda PiS Jaroslaw Kaczynski kontroval dnes otázkou: Hroziť pouličnými protestmi a zahraničím nie je štátny prevrat? Podľa jeho slov bol doterajší systém justície v Poľsku plný zneužívania a PiS jeho reformou iba plní svoje predvolebné sľuby.

    Sejm návrh schválil v stredu, včera sa ním zaoberal poľský Senát.

    Európska komisia začala už v januári 2016 konanie voči Poľsku ako členskej krajine Európskej únie pre ohrozovanie právneho štátu, a to v súvislosti s reformou ústavného súdu krajiny. Bezprecedentný postup Bruselu by mohol viesť hoci aj k strate hlasovacieho práva na európskej úrovni.

    - Reklama -