VIDEO Zatiaľ čo mocní spriadajú plány o vedení sveta, ultraľavičiari zapaľujú autá a bijú policajtov. Na čom sa dohodli Putin s Trumpom v Hamburgu?

    0
    Prezidenti Ruska a USA, Vladimir Putin a Donald Trump počas stretnutia na okraj summitu G20 v Hamburgu (Autor: TASR)
    Očakávané stretnutie dvoch prezidentov je tu. Vladimir Putin a Donald Trump sa ešte pred oficiálne naplánovaným bilaterálnym rokovaním na začiatku summitu G20 videli na neformálnom stretnutí. Podali si ruky, ale Trump upustil od „silových zápasov“ či agresívnych stiskov, ktoré predviedol už viacerým politikom. Namiesto toho si šéf Kremľa vyslúžil priateľské potľapkanie po pleci, ktoré neuniklo objektívom. 
     
    Putin si podal ruku s Trumpom po prvýkrát na prehliadke zákulisia summitu, pri ktorej boli aj ostatní účastníci rokovania v Hamburgu. Video z krátkeho stretnutia zdieľal na sociálnej sieti Twitter hovorca Angely Merkelovej. Okrem ostro sledovaných prezidentov Ruska a USA je na zázname vidieť aj ostatných štátnikov vrátane predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, britskej premiérky Theresy Mayovej či kanadského premiéra Justina Trudeaua. 
     

     
    Ako už býva Trumpovým dobrým zvykom, delí sa o svoje zážitky s používateľmi Twittera v pravidelných intervaloch a summit G20 v Nemecku nie je žiadnou výnimkou. Šéf Bieleho domu nezabudol na sociálnej sieti sľúbiť, že bude hájiť záujmy Spojených štátov. 
     
    „Budem dobre reprezentovať našu krajinu a bojovať za naše záujmy. Médiá, čo šíria falošné správy, o mne nikdy nebudú informovať korektne, ale koho to zaujíma. Urobíme Ameriku znova lepšou,“ ukončil Trump twít svojím predvolebným sloganom. 
     
    Hájenie záujmov USA Trumpovi pripomína CNN, s ktorou nemá americký prezident vôbec dobré vzťahy. Spravodajská televízia v článku k summitu G20 píše, že testom Trumpových sľubov je stretnutie s Putinom. 

    Budú sa diať veci v prospech USA aj Ruska 

    Rokovanie prezidentov USA a Ruska sa začalo krátko po štvrtej hodine popoludní za prítomnosti šéfov diplomacie oboch štátov, Rexa Tillersona a Sergeja Lavrova. Putin s Trumpom si v úvode vymenili zdvorilostné frázy a nechýbala ani vykríknutá otázka jedného z prítomných novinárov, ktorý sa chcel spýtať na údajné ruské machinácie s prezidentskými voľbami v Spojených štátoch, ale odpovede sa nedočkal. 
     
    „Tešíme sa na množstvo pozitívnych vecí, ktoré sa stanú v prospech Ruska aj USA a všetkých zainteresovaných,“ vyhlásil Trump po zdvorilostnom pozdrave. V podobnom duchu sa vyjadril aj Putin. „Hovorili sme spolu po telefóne, ale telefonická konverzácia nikdy nie je dostatočná. Som potešený, že sa môžeme stretnúť osobne, a dúfam, že stretnutie prinesie pozitívne výsledky,“ vyhlásil Putin. Po krátkom rozhovore pred novinármi sa prezidenti odobrali na oficiálne rokovanie. 
     
    Stretnutie, ktoré malo pôvodne trvať len polhodinu, sa pretiahlo na vyše 90 minút a jeho výsledky stoja za to. Putin a Trump sa totiž za prítomnosti svojich ministrov zahraničných vecí dohodli na prímerí v juhozápadnej časti Sýrie. Platiť má začať 9. júla na poludnie damaského času. Informáciu priniesla agentúra AP a odvolávajú sa na ňu viaceré zahraničné médiá

    Peklo v uliciach 

    Zatiaľ čo sa v prísne chránených priestoroch stretávajú lídri ekonomicky najsilnejších krajín sveta, v uliciach Hamburgu je hotové peklo. Protesty antiglobalistov, o ktorých sme písali TU aj TU, prerástli do takých rozmerov, že ani 20-tisíc policajtov nestačí na udržanie poriadku. Úrady povolali do Hamburgu posily z iných spolkových krajín. Vzduchom pritom na viacerých miestach lietajú granáty so slzotvorným plynom a polícia používa na zvládanie situácie aj vodné delá.
     
    Podľa informácií denníka the Guardian bolo pri protestoch ultraľavičiarov len počas prvého dňa summitu G20 zranených vyše sto policajtov. Organizátori antiglobalistického pochodu s názvom „Vitajte v pekle“, ktorý prevrátil Hamburg hore nohami, vo štvrtok však prišli s tvrdením, že násilie v uliciach údajne vyprovokovala polícia, aby mohla zasiahnuť proti protestujúcim. 
     

    Čo je to G20?

    G20 je označenie zaužívané pre skupinu (group) dvadsiatich krajín, respektíve 19 štátov a Európskej únie. Patria sem Spojené štáty, Rusko, Čína, Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia, Austrália, Kanada, India, Indonézia, Taliansko, Japonsko, Mexiko, Saudská Arábia, Juhoafrická republika, Južná Kórea, Brazília, Argentína a Turecko. 
     
    Tieto krajiny spoločne s Európskou úniou tvoria viac ako štyri pätiny svetovej hospodárskej produkcie. Navyše sú krajiny G20 domovom dvoch tretín svetovej populácie. Momentálne predsedá zoskupeniu Nemecko, ktoré hostí tohtoročný summit. Práve predsednícka krajina, ktorá sa každoročne mení, môže podľa denníka the Telegraph určovať agendu a priebeh rozhovorov na summite
     
    Okrem členských krajín G20 sú každoročne prizvaní aj ďalší hostia. Tento rok ide o predstaviteľov Holandska, Singapuru, Africkej únie, ale aj zástupcov organizácií ako APEC (Ázijsko-tichomorská ekonomická spolupráca). Tak ako každý rok aj tento sa lídri svetových mocností venujú globálnemu ekonomickému rastu, medzinárodnému obchodu a reguláciám finančného trhu. Výsledky summitu sú publikované vždy po skončení dvojdňových rokovaní. Vlani sa lídri zaviazali, že budú nasledovať koncepty a politiky inovatívneho rastu. 
     

     

     
    - Reklama -