Turecko poslalo ostrý odkaz EÚ: Vaše hlasovanie pre nás nemá význam!

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)
    Agentúra Reuters prináša informáciu o odkaze, ktorý vyslali poslanci Európskeho parlamentu tureckej Ankare. Ak Turci dotiahnu do konca politické zmeny, ktoré si prednedávnom odhlasovali v referende, prístupové rozhovory krajiny polmesiaca a EÚ budú s definitívnou platnosťou pozastavené.
     
    Turecký prezident Erdogan do Bruselu opakovane odkázal, že zmeny politického systému v Turecku, ktoré boli schválené v celoštátnom referende, sú s ohľadom na pokus o prevrat z minulého leta absolútne nevyhnutné.
     
    Zdá sa teda, že reformu je odhodlaný dotiahnuť do konca.
     
    Celý článok v angličtine nájdete TU.
     
    Ustupovať však nehodlajú ani europoslanci, ktorým sa nepáči, ako Erdoganova administratíva nakladá s kritikmi režimu.
     
    Po spomínanom neúspešnom pokuse o prevrat z minulého leta prišlo o prácu veľké množstvo akademikov, novinárov a nejeden vojak sa s nálepkou zradcu bleskurýchlo ocitol za mrežami.
     
    Ľudskoprávne organizácie celý rok bijú na poplach a upozorňujú, že je ohrozená nezávislosť súdov.
     
    Turecký minister pre európske záležitosti Omer Celik o hlasovaní europarlamentu vyhlásil, že ho považuje za neplatné, pretože sa neopiera o fakty a nevystihuje to, čo sa v Turecku naozaj deje.
     
    V podobnom duchu sa vyjadrilo aj turecké ministerstvo zahraničia.
     
    Toto rozhodnutie, ktoré je založené na falošných tvrdeniach a obvineniach, poškodzuje povesť dotknutej inštitúcie,“ zareagovalo turecké ministerstvo zahraničia na hlasovanie európskych poslancov.
     
    Toto rozhodnutie nemá pre nás žiadny význam,“ zaznelo tiež z ministerstva.
    - Reklama -