Z vlastizrady obvinený Janukovyč vyhlásil, že sa nezúčastní na procese s vopred jasným verdiktom

    0
    Viktor Janukovyč (Autor: TASR/AP Photo/Vesti24 via Associated Press Television)

    Exprezidentov advokát Vitalij Serďuk novinárov v Kyjeve informoval, že „Janukovyč dal bodku za celým týmto procesom, ktorý sa stal politickou tolkšou.“ Advokát poukázal i na to, že generálna prokuratúra i súd sa v procese dopustili mnohých prechmatov. 

    Podľa Ukrinformu obhajoba začala konať po tom, ako samotný Janukovyč v stredu v relácii Vremia v ruskej TV Prvý kanál vyhlásil, že sa nebude zúčastňovať na procese s vopred daným verdiktom. 

    Janukovyč zdôraznil, že „nemal ilúzie ohľadom cieľov a úloh, ktoré dostal súd od súčasného vedenia (Ukrajiny), a vedel, že sa ich budú snažiť dosiahnuť za každú cenu.“ Podľa jeho názoru ho súd mal uznať za vinného „vo všetkých minulých, súčasných i budúcich nešťastiach“ Ukrajiny. 

    Dodal tiež, že iba kvôli jeho prípadu boli v zrýchlenom konaní prijaté zákony, ktoré umožňovali jeho odsúdenie v neprítomnosti, čo podľa jeho názoru protirečí Európskemu dohovoru o ochrane ľudských práv. Pripomenul tiež, že súd nevyhovel jeho žiadosti, aby sa na pojednávaniach mohol zúčastňovať v režime videokonferencie.

    Advokát Serďuk súčasne informoval, že v Janukovyčovom mene dnes na ukrajinskej generálnej prokuratúre podal žiadosť o začatie trestného konania v súvislosti so štátnym prevratom na Ukrajine z februára 2014 a jeho dôsledkami, napríklad stratou územnej celistvosti Ukrajiny. 

    Advokát dodal, že na výsluch budú predvolaní všetci štátni úradníci, ktorí predtým nereagovali na výzvy vyšetrovateľov – „vrátane generálneho prokurátora Jurija Lucenka“.

    Janukovyčova obhajoba okrem toho chce vziať na zodpovednosť aj justičné orgány Ukrajiny za „hrubé ignorovanie princípov práva“. Serďuk spresnil, že v krátkom čase sa obhajoba obráti na medzinárodné súdy a bude v tejto veci iniciovať súdne konanie.

    Agentúra TASS však uviedla, že bez ohľadu na kroky Janukovyčovej obhajoby kyjevský súd bude pokračovať v prerokúvaní jeho kauzy súvisiacej s obvinením z vlastizrady. Exprezidentove záujmy bude obhajovať súdom určený advokát. 

    Proti Janukovyčovi i ďalším predstaviteľom jeho vlády sa na Ukrajine vedie aj vyšetrovanie pre podozrenie zo sprenevery štátnych financií, finančných machinácií, konfiškácie pozemkov, zneužívania funkcie verejného činiteľa i ohrozenia územnej celistvosti krajiny. Mnohí bývalí predstavitelia ukrajinského vedenia po zmene pomerov z Ukrajiny ušli – Janukovyč sa uchýlil do Ruska.

    - Reklama -