Nemecku hrozí terorizmus viac ako kedykoľvek predtým. Tajné služby bijú na poplach

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Šéf Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen v utorok upozornil, že v Nemecku narastá hrozba teroristického útoku. Žije tam totiž vyše 24-tisíc osôb, ktoré sympatizujú s islamistami. Nie všetci sú radikáli, ale ide o ľudí, ktorí môžu mať k myšlienkam radikálov blízko. Zvlášť nebezpečných môže byť 10 100 ľudí. Ešte pred štyrmi rokmi pritom úrady odhadovali počet nebezpečných salafistických radikálov na 5 500. Salafisti sú nebezpeční predovšetkým tým, že vety v Koráne vykladajú doslovne a svojím absolútnym podaním dokážu prilákať pozornosť mladých Nemcov. Úrad na ochranu ústavy by sa tak odteraz mal zamerať predovšetkým na nich.
     

    Od roku 2015 Európa zažila už 29 teroristických útokov

    V podobnom duchu sa vyjadruje aj nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére (CDU). Ten novinárom pripomenul, že od roku 2015 Európa zažila už 29 teroristických útokov. Je vraj len otázka času, kedy dôjde k ďalšiemu pokusu o teroristický útok. Hrozí totiž, že sa vrátia niektorí Nemci, ktorí bojujú v radoch Islamského štátu.

    Spolkový úrad na ochranu ústavy varuje aj pred narastajúcou aktivitou ľavicových a pravicových radikálov, ktorí sa chystajú vyraziť na summit krajín G20 v Hamburgu. Ten prebehne v piatok a sobotu tento týždeň.

    Ani varovaním pred rastúcou aktivitou radikálov zatiaľ úrad neskončil. Narastá aj kybernetická aktivita Číny a Ruska a údajne nemožno vylúčiť, že by mohlo dôjsť k pokusu o ovplyvnenie nadchádzajúcich spolkových volieb.

    Celý článok v nemčine nájdete TU.

    - Reklama -