Výstavba obchvatu Bratislavy sa dostáva do finálnej fázy. Nebude žiadny sklz, sľubuje minister

    0
    Vizualizácia obchvatu. Ilustračná fotografia (Autor: NDS)

    “Z našej strany, ja si myslím, že do troch týždňov budeme hotoví, čiže budú právoplatné stavebné povolenia,” uviedol tento týždeň šéf rezortu dopravy. Následne už bude podľa jeho slov len na koncesionárovi, teda konzorciu firiem vedenom španielskou Cintrou, aby spustil riadne práce na výstavbe obchvatu.

    Ministerstvo sa s ním podľa Érseka stretne na najvyššej úrovni po 15. júli a budú sa vzájomne informovať. “Predpokladám, že z našej strany tam už nebude žiadny sklz v tom, aby mohli pracovať,” avizoval minister. Aktuálne prebiehajú na obchvate prípravné práce.

    Vydať chýbajúce stavebné povolenia k pozemkom pod obchvat pomohla štátu novela zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest, ktorú v máji v zrýchlenom režime prijal parlament a účinnosť nadobudla začiatkom júna.

    V rámci nej štát zaviedol do praxe nový právny inštitút predbežnej držby. Ten umožňuje ešte pred ukončením vyvlastňovacieho procesu vykonávať vopred vymedzené a odstrániteľné práce na pozemkoch pod cestami.

    K novele zákona pristúpil rezort dopravy práve aj pre problémy s vysporiadaním pozemkov pod obchvatom Bratislavy. Podľa Érseka boli nevysporiadané pozemky necelej desiatky majiteľov, ktorí požadovali za pôdu neprimerane vysokú cenu. 

    Podľa opozície je však táto novela zákona protiústavná, keďže umožňuje práce na pozemkoch pred ich vyvlastnením. Poslanci preto podali podnet na Ústavný súd SR.

    - Reklama -