Celá Európa sa zbavuje ruskej techniky. Nemáme však prehľad, ako naše ministerstvo obrany narába s peniazmi. A tu sa bavíme o miliardách, približuje analytik

0
Na snímke jeden z prvých dvoch viacúčelových vojenských vrtuľníkov UH-60M Black Hawk, ktoré budú súčasťou výzbroje našich ozbrojených síl (Autor: TASR)

Na Slovensko dorazili pred pár dňami prvé dva vrtuľníky typu UH-60M Black Hawk, pričom v nasledujúcom roku prídu ďalšie dva kusy a v roku 2019 sa môže naša armáda tešiť na zvyšných päť kusov. Dokopy tak naše vzdušné sily budú mať k dispozícii deväť nových strojov, pričom cena je vyčíslená na 261 miliónov amerických dolárov. Je cena 29 miliónov za jeden takýto stroj v poriadku?

Cena týchto vrtuľníkov je štandardná a bola poskytnutá podľa možností americkej strany a to dokonca za zvýhodnených podmienok. Treba si uvedomiť, že vy ako zahraničný záujemca vlastne žiadate Američanov o predaj za podmienok, ktoré americká vláda poskytuje domácim producentom.

Čiže sa tu bavíme o určitom zvýhodňovaní spojencov alebo nejakých konkrétnych krajín. No bavíme sa o vcelku rozumnej cene s tým, že tá cena nie je úplne fixná a je dokonca možné, že nás to vyjde napokon ešte lacnejšie, ako sme očakávali.

Zároveň sa však vtedy, keď sa robila táto dohoda, zvažovalo aj nejaké vyzbrojenie, ale pravdepodobne preto, aby sme sa zmestili do nejakej sumy, sa to v tom čase odložilo na neskôr. Čo je trošku problém.

Keď už spomínate tiež zvažovanie vtedajšieho vyzbrojenia, prečo prišli nové vrtuľníky Black Hawk na Slovensko „holé“, t. j. nevyzbrojené?

O tomto môžeme špekulovať, no podľa mňa tam išlo v prvom rade o to, ako si to nadefinovali. Pokiaľ si aj pozriete našu štúdiu v rámci SSPI o vrtuľníkovom letectve, tak sa tam hovorí, že vzdušné sily očakávali, že budú mať nejakú výzbroj a nakoniec tá ´špecifikácia´ sa skončila tak, ako skončila.

Ale jeden z faktorov môže byť aj to, aby sa cena udržala na istej úrovni, pričom sa to nechalo na niekoho iného, aby to dodatočne doladil.

Zároveň by som tiež chcel upozorniť na výcvikové centrum pre strednú Európu, ktoré tu malo byť. Lebo ten benefit na úkor vyzbrojenia malo byť toto výcvikové centrum v hodnote 20 miliónov dolárov, pričom tá hodnota mala byť zahrnutá v celkovej cene 261 miliónov dolárov. Takže nielen deväť vrtuľníkov, ale aj centrum.

Lenže prišlo k zmene vlády, takisto prišlo k zmene vedenia a došlo dokonca aj k zmene manažmentu vo firme Sikorsky, ktorý to prevzal. A celé to nejako zaspalo, nikto sa  k tomu nechce nejako vracať a myslím si, že  to je trošku škoda. Lebo to výcvikové centrum má do budúcnosti potenciál a mohli sme ho mať naozaj zadarmo. 

Takže nemáme ani výzbroj, ani výcvikové centrum.

Bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS) vyjadril tiež pochybnosť, že kam sa podejú financie, ktoré sú príspevkom americkej strany? Budú z celkovej sumy odrátané? Ako sa to bude riešiť?

Tak to si nemyslím, že by boli odrátané. Je tu suma 261 miliónov dolárov a je len na nás, či to výcvikové centrum chceme, alebo nie. V tej sume ho máme, je to vlastne bonus. No my keď teraz povieme, že nechceme bonus, tak nám to ale určite neodrátajú z ceny.

Ako však už bolo spomenuté, je tu ešte priestor na úpravu ceny, no to závisí od šikovnosti a múdrosti nášho vedenia ministerstva obrany.

Rozhodne to však nie je tak, že špeciálne pre výcvikové centrum by išla cena nadol.

Ak hovoríte o šikovnosti v rámci vyjednávacích schopností nášho ministerstva obrany, ako by sa podľa vás dala docieliť tá „zľava“? Prípadne akými pákami by naša delegácia mohla argumentovať v rámci zníženia ceny?

Nuž, v prvom rade si musia (v armáde a na ministerstve) zanalyzovať, čo vlastne dostali. Teraz pomaly ministerstvo zisťuje, že by sme na to chceli aj nejakú výzbroj. Čiže by možno mohli skúsiť vyjednať, že zvyšných sedem kusov vrtuľníkov, ktoré k nám dovezú v rokoch 2018 a 2019, už budú vyzbrojené. A že by sa to mohlo nejakým spôsobom odraziť na cene.

Ale do tohto nechcem zachádzať. Popravde, toto sú aj tak všetko utajované veci. Naše ministerstvo obrany nezverejňuje v tomto smere nič. Najprv vám ani nechcú povedať, že kto sa uchádza o zákazky a potom, keď už na ministerstve nakúpia, tak vám povedia, že od koho sa nakupovalo.

Čiže vy ako verejná osoba nemáte prehľad, ako  ministerstvo narába aj s vašimi peniazmi a daňami.

Napríklad aj teraz – nákup 3D radarov. Keď sa pozrieme na trh, asi si vieme vyjasniť, akí môžu byť tí predajcovia. Ministerstvo sa však k tomu vôbec nechce vyjadrovať. Takže asi toľko k tejto téme… A tu sa bavíme o miliardách. 

Úprimne, ministerstvo obrany je v tomto smere úplne hrozné a nevie komunikovať tieto veci. Preto my môžeme špekulovať, fantazírovať, môžeme sa domnievať, ako to bolo aj prednedávnom s tou muníciou, no to je asi tak jediné.

Nové Black Hawky nahradia pôvodné ruské stroje Mil Mi-17, ktoré  sú už staršieho dáta. Nemalo prísť k obmene nášho letectva už skôr?

Obmenu vrtuľníkového letectva odsúhlasili ešte v roku 2007, máme rok 2017. Takže až po desiatich rokoch sa nám nejakým spôsobom podarilo začať obmieňať tieto vrtuľníky. Je to úplne prirodzený proces, veď tie Mi-17 majú štyridsať rokov a viac.

Samozrejme, tieto  stroje boli nejakým spôsobom upravené a modernizované, ale každá takáto úprava má okrem pozitív aj svoje negatíva. Celá Európa sa, vzhľadom na posledný vývoj, zbavuje ruskej techniky. Pre istú nespoľahlivosť vo vzťahoch sa už nedá spoliehať na ruskú techniku. Nikdy neviete, kedy príde k náhlemu vyhroteniu situácie a vy jednoducho nebudete mať náhradné diely.

A keď už hovoríme o technickej vyspelosti, ako sme na tom v porovnaní s armádami susedných štátov? Napríklad v rámci V4?

Sme na tom úplne najhoršie! Vy viete o nejakej sfére, čo tak rezonuje, v čom je naša armáda silná? S takým Poľskom sa ani nemôžeme porovnať. Nebavme sa teraz o veľkosti krajiny. No Poliaci dávajú dve percentá HDP už x rokov do armády a modernizujú ostošesť.

Teraz idú nakupovať novú protivzdušnú obranu, raketové systémy, všetko… Do všetkého investujú veľké peniaze a ešte k tomu sú to silní patrioti.

Kostra českej armády je prezbrojená. Tam, kto sa sťažuje na nefunkčnosť, tak ho pošlú, nech sa ide pozrieť na Slovensko.

Ale to by bolo na ďaleko dlhšiu a podrobnejšiu debatu.

- Reklama -