Kohl zosobňoval v sebe celú povojnovú históriu Európy, hovorí náš eurokomisár

    0
    Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie (Autor: SITA)

    “Kohl zosobňoval v sebe celú povojnovú históriu Európy, veľmi dobre si pamätal, ako druhá svetová vojna bolestivo zasiahla do života miliónov Európanov. Celý svoj život zasvätil tomu, aby sa budovala zjednotená Európa a aby sa Nemecko stalo Nemeckom európskym,” uviedol Šefčovič. Ten spolu s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom, prvým podpredsedom EK Fransom Timmermansom a ďalšími troma eurokomisármi zastupovali exekutívu EÚ na tomto “európskom štátnom obrade”.

    V mene EÚ vystúpil aj predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý podľa Šefčoviča pripomenul Kohlovu zásluhu aj na nemecko-poľskom vyrovnaní a na podpore pre hnutie Solidarita, ktoré znamenalo demokratizáciu Poľska.  

    Šefčovič ocenil, že sa na pietnom podujatí v Štrasburgu zúčastnil aj bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster, lebo z pohľadu Slovenska Kohl znamenal politickú osobnosť, ktorá urobila maximum pre zjednotenie Európy a pre otvorenie dverí novým členským štátom do EÚ.

    Účasť popredných politikov súčasnosti a z doby, keď bol Kohl spolkovým kancelárom, podľa Šefčoviča symbolizuje, aké silné vzťahy si Kohl dokázal vybudovať so štátnikmi z celého sveta.

    “Vo všetkých prejavoch odznelo to, akú mal Kohl zásluhu na nemecko-francúzskom vyrovnaní, akú mal zásluhu na tom, že sa podarilo nastaviť také vzťahy s Ruskom, že bolo možné zjednotenie Nemecka a že sa postupne zjednocovala Európa vydláždením cesty pre krajiny zo strednej a východnej Európy, aby sa mohli stať členmi EÚ,” opísal dianie v Štrasburgu Šefčovič.

    Spresnil, že to, že k mimoriadnemu vzdaniu úcty významnému európskemu štátnikovi došlo na pôde Európskeho parlamentu a v Štrasburgu, v meste vnímanom ako symbol nemecko-francúzskeho vyrovnania a povojnovej spolupráce, bolo viac ako symbolické.

    - Reklama -