Vedenie VW predložilo odborárom ponuku a prezradilo, že hrubá mesačná mzda v podniku je vyše 1800 eur

    0
    Ralf Sacht (Autor: TASR)

    Predseda predstavenstva VW SK Ralf Sacht na dnešnej tlačovej konferencii informoval, že spoločnosť aktuálne vyrába v závodoch v Martine, Stupave a Košiciach bez obmedzení. V Bratislave produkuje po zavedení organizačných opatrení montážna linka malých mestských áut New Small Family. Zároveň prebiehajú práce v oblasti údržby, príprava na nové projekty a nevýrobné činnosti.

    Vedenie automobilky poďakovalo zamestnancom, ktorí dnes prišli a ešte prídu do práce. Dopoludnia pracovalo v bratislavskom závode podľa neho približne 3500 ľudí a pred jeho bránami ich malo byť 1500 až 2000, nemuseli to však byť len zamestnanci.

    Sacht zopakoval ponuku, ktorú zamestnávateľ predložil odborárom v pondelok. Ponúka zvýšenie platov o 8,9 %. Pre tarifnú triedu šesť, ktorá je firemným priemerom, to predstavuje navýšenie mesačnej mzdy približne o 117 eur.

    Toto zvýšenie by sa odohralo v dvoch krokoch – o 4,5 % od 1. júna 2017 do konca tohto roka a o ďalších 4,2 % od 1. januára 2018. Súčasťou ponuky je aj jednorazová platba 350 eur pre všetkých zamestnancov či nový spôsob prepočtu 13. a 14. platu, ktorý prinesie zvýšenie pre tarifnú triedu šesť o 160 eur. Kolektívna zmluva by mala platiť do konca budúceho roka.

    Sacht označil ponuku za dobrú. „Je to ponuka, ktorá súčasne zabezpečuje dlhodobé záujmy pracovníkov závodu. Takýmto spôsobom vieme dlhodobo zabezpečiť pracovné miesta. Teraz očakávame ďalší krok od odborov. Očakávame konštruktívny krok na základe toho, čo sme predložili ako ponuku,” zdôraznil.

    Priemerná hrubá mesačná mzda zamestnancov VW SK je 1804 eur, bez zarátania platov manažmentu.

    Časovo neobmedzený ostrý štrajk zamestnancov VW SK sa začal dnes o 6.00 h. Ani po opakovaných rokovaniach aj pred sprostredkovateľom sa totiž odbory nedohodli s vedením firmy na zvyšovaní platov. Ide o prvý štrajk v histórii slovenského závodu tejto automobilky, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 1991.

    - Reklama -