Európsky súd dal za pravdu ruským gay aktivistom. Rusko porušilo zákaz diskriminácie

    0
    Na archívnej snímke z 27. mája 2010 ruský aktivista za práva homosexuálov Nikolaj Alexejev reční na tlačovej konferencii v Moskve (Autor: TASR)

    ESĽP rozhodol pomerov hlasov šesť k jednému, že Rusko porušilo slobodu prejavu a zákaz diskriminácie. Na súd sa obrátili traja ruskí aktivisti Nikolaj Bajev, Alexej Kiselev a Nikolaj Alexejev, ktorí sa pokúšali zorganizovať pochody gayov v Rusku, čo im však tamojšie úrady nepovolili a pre protesty udelili aktivistom pokuty.

    V roku 2013 ruská Štátna duma schválila zákon o zákaze propagácie homosexuality a ďalších netradičných sexuálnych vzťahov, ktorým mienila chrániť mládež. Zákon vyvolal pobúrenie dotknutej komunity v Rusku i na Západe, kde ho kritizovali viaceré ľudskoprávne organizácie.

    ESĽP dnes v rozsudku uviedol, že hoci je zákon zameraný na ochranu mládeže, nie je jasne stanovený jeho dosah a bol uplatňovaný arbitrárne. Táto právna norma podľa súdu nie je vo verejnom záujme, podporuje homofóbiu a je v rozpore s hodnotami demokratickej spoločnosti.

    Zverejnením rozsudku začala plynúť trojmesačná lehota, počas ktorej sa môžu obe strany voči rozhodnutiu odvolať.

    - Reklama -