Správa SIS: Pravicoví extrémisti vlani na internete útočili najmä na migrantov a Rómov

    0
    Budova SIS (Autor: TASR)

    Pre takéto subjekty bola najmä v 1. polroku 2016 jednou z hlavných tém migračná kríza, v priebehu roka sa však pravicoví extrémisti vo svojich prejavoch vrátili aj k protirómskej tematike. Protiimigračné postoje vyjadrovali zväčša v prostredí internetu, kde poukazovali predovšetkým na riziká spojené s integráciou utečencov do spoločnosti. V menšej miere ich prezentovali prostredníctvom verejných protestov. Uvádza sa v správe SIS.

    Najväčšou protiimigračnou akciou pravicových extrémistov v hodnotenom období bol protest z 25. júna 2016 v Bratislave, ktorého sa zúčastnilo približne päťsto osôb a mal pokojný priebeh.

    Neoddeliteľnou súčasťou protiimigračných postojov týchto skupín extrémistov v SR bola kritika EÚ a NATO. V tejto súvislosti slovenskí extrémni pravičiari organizovali alebo sa spolupodieľali na organizovaní verejných aktivít za vystúpenie SR z uvedených euroatlantických združení. Prívrženci týchto skupín na Slovensku reagovali na teroristické útoky v Európe len vo virtuálnom priestore kritikou multikulturalizmu a migračnej politiky EÚ.

    V odtajnenej správe sa okrem iného uvádza, že SIS v minulom roku monitorovala aj prejavy radikálnych futbalových fanúšikov, ktoré sa uskutočňovali najmä na futbalových štadiónoch. Informovala aj o ich vzájomných násilných zrážkach, ku ktorým dochádzalo mimo športových areálov.

    - Reklama -