VIDEO Vraždiaci terorista z Londýna s vlajkou Islamského štátu rozdáva deťom sladkosti a verbuje ich. Je to natočené, bolo to v TV, všetci to videli

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Londýnskeho zabijaka poznali susedia okrem iného ako muža, ktorý nosil košeľu futbalového klubu Arsenal. Terorista unikol pozornosti britských spravodajcov, hoci bezpečnostné zložky veľmi dobre vedeli, s kým majú tú česť. Britský Channel 4 totiž minulý rok natočil dokument, v ktorom je jeden z teroristov zachytený, ako rozdáva sladkosti deťom a pokúša sa ich zradikalizovať. V dokumente bol navyše zachytený po boku dvoch dobre známych moslimských radikálnych kazateľov.

    Tajné služby by mali odpovedať na otázku, ako mohli prehliadnuť konanie 27-ročného mladého muža, ktorý bol známy pod prezývkou Abz. Jeden z jeho priateľov vraj dokonca políciu varoval, že jeho kamarát sa zradikalizoval sledovaním videí z dielne radikálov. Úrady však na varovanie vôbec nezareagovali.

    Abz sa vraj zradikalizoval v roku 2013. Začal nosiť tradičné moslimské oblečenie a navštevovať mešitu, o ktorej susedia hovorili, že v nej pôsobia radikáli. Ranou preňho bola smrť otca v roku 2002. Odvtedy to vraj rodina nemala vôbec jednoduché, pretože otec zastával rolu živiteľa. Matka sa podľa susedov o deti veľmi nestarala.

    Teraz sa už možno niečo zmení. Britská premiérka Theresa Mayová po útoku vyhlásila, že sa končí obdobie tolerancie so šíriteľmi radikálnych myšlienok.

    Celý text a video v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -