Dočkali sme sa. Slovák prvýkrát povedie Valné zhromaždenie OSN

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Zástupca SR získal takúto vysokú pozíciu v systéme OSN vôbec po prvý raz. Predseda Valného zhromaždenia OSN je protokolárne najvyššou funkciou v systéme Organizácie Spojených národov, v ktorej reprezentuje všetkých 193 členských krajín.
     
    “Je to česť a pocta byť zvolený do tejto vysokej funkcie. Som vďačný za podporu, ktorá sa mi dostala v mojej vlasti – od prezidenta, vlády aj bežných občanov -, a aj za vašu dôveru, ktorú ste prejavili pri dnešnej voľbe,” uviedol Lajčák vo vystúpení bezprostredne po voľbe. “Ako predseda Valného zhromaždenia OSN budem dbať rovnakou mierou na všetky tri piliere, o ktoré sa táto organizácia opiera: mier, ľudské práva a udržateľný rozvoj,” dodal, pričom zvýraznil, že za svoju osobnú prioritu pokladá najmä predchádzanie konfliktom a mediáciu ako prostriedky pre udržanie mieru vo svete.

    Medzi svoje ďalšie ciele vo funkcii predsedu 72. VZ OSN zaradil aj hľadanie odpovedí na migráciu, reformy v systéme OSN a tiež priblíženie cieľov tejto medzinárodnej organizácie viac k ľuďom. Na svojom poste chce prispieť k efektívnemu fungovaniu organizácie a k tomu, aby bola OSN “vnímaná ako inštitúcia, ktorá má pre ľudí zmysel”.

    Za ďalší obrovský diplomatický úspech Slovenska označil správu o Lajčákovom zvolení premiér Robert Fico. “Miroslav Lajčák potvrdil diplomatickú extratriedu. Je to vynikajúce vyznamenanie a česť pre Slovensko, z celého srdca mu blahoželám,” povedal predseda vlády SR.

    Lajčák preberá post v období, v ktorom medzinárodné spoločenstvo čelí neľahkým globálnym výzvam, týkajúcim sa humanitárnych kríz, nárastu extrémizmu a terorizmu, ako i klimatických zmien a chudoby, vyvolávajúcich ďalšie problémy. Členské štáty OSN čaká implementácia radu prijatých globálnych záväzkov, predovšetkým rozvojovej Agendy 2030 a Parížskej klimatickej dohody. Počas 72. zasadnutia VZ OSN budú tiež pokračovať rokovania smerujúce k prijatiu globálneho kompaktu o migrácii.

    - Reklama -