V Prahe pôsobia ruskí špióni. Na zbytočne veľkej ambasáde, uviedol elitný spravodajca z USA

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    Ilegáli majú podľa niekdajšieho analytika Národnej bezpečnostnej agentúry USA skutočné doklady a doložiteľnú osobnú históriu. „Tajné služby venujú veľa času tomu, aby vybudovali vierohodnú legendu. Takých ľudí je skoro nemožné odhaliť,“ uvádza s tým, že títo ľudia sa nepohybujú okolo ambasády ani sa nestýkajú s ruskými spravodajskými dôstojníkmi.

    Schindler hovoril aj o role ruskej diplomacie v informačnej vojne. Tú teraz Kremeľ vedie proti Západu, proti Európskej únii. „Pozrime sa napríklad na ruskú ambasádu v Prahe, tá je nebývalo personálne pokrytá. Mať v krajine s desiatimi miliónmi obyvateľov taký počet ľudí, zhruba 140 zamestnancov, to je skutočne veľa. Sú tu, samozrejme, historické väzby medzi Moskvou a Prahou, ale aj tak je to veľa,“ povedal Schindler s tým, že na západných ambasádach pôsobí podľa všeobecných odhadov minimálne tretina diplomatov, ktorí nie sú diplomati, ale príslušníci spravodajských zložiek.

    Ako následne Schindler uviedol, špionáž je považovaná za nelegálnu činnosť viac-menej všade na svete, všetky krajiny preto majú mechanizmy na to, aby niektoré osoby označili za nežiaduce. „Každý diplomat musí byť hosťujúcou krajinou akreditovaný. Ak sa nespráva ako diplomat, ale ako špión, má krajina právo ho vyhostiť. To sa napokon v niekoľkých prípadoch stalo aj v Českej republike,“ podotkol. Spomenul aj skutočnosť, že pracovníkov českej ambasády v Moskve je menej ako špiónov na tej ruskej v Prahe.

    Na záver sa potom zmienil aj o ruskej propagande, ktorá podľa neho nestojí na faktoch, ale na emóciách a fake news. „Pokiaľ ide o spravodajské operácie, je to podobné. Aj Česká republika ich má, Západ má svoje spravodajské operácie zamerané proti Rusku, aj to je normálne. To, čo už normálne nie je, sú intervencie do politiky cudzích krajín, zasahovanie do prezidentskej kampane, ako sme to mohli vidieť v USA alebo nedávno vo Francúzsku,“ poznamenal Schindler. Kremeľ sa podľa neho zjavne snaží na Západe podporovať vznik promoskovských vlád.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -