Rozhodnutie Ústavného súdu dalo možnosť uplatniť elementárnu spravodlivosť, tvrdí Kiska

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Hlava štátu zároveň očakáva, že po definitívnom zrušení Mečiarových amnestií príde k procesu, ktorý určí, kto je osobne a trestne zodpovedný za zavlečenie Michala Kováča ml. do cudziny a súvisiace činy.

    “Je vecou súdov, aby začali konať a rozhodovať vo všetkých veciach, v ktorých sa pre amnestie nesmelo pokračovať. Tak, aby ich zrušenie nezostalo len na papieri. Ľudia na Slovensku oprávnene očakávajú, že výsledkom budú spravodlivé a nespochybniteľné rozsudky našich súdov, ktoré konečne uzavrú túto temnú kapitolu v histórii našej krajiny,” vyhlásil Kiska.

    Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR dnes potvrdilo aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi.

    “ÚS SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na neverejnom zasadnutí pléna 31. mája 2017 rozhodol: Uznesenie NR SR č. 570 z 5. apríla 2017 o zrušení článku V a článku VI rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky z 3. marca 1998 o amnestii uverejneného pod číslom 55/1998 Z. z., rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky zo 7. júla 1998 o amnestii uverejneného pod číslom 214/1998 Z. z. a rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky v konaní o milosť pre obvineného zo dňa 12. decembra 1997 je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky,” uviedla hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.

    Poslanci Národnej rady SR 5. apríla zrušili amnestie Vladimíra Mečiara z 3. marca a 7. júla 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Dosiahli to prijatím uznesenia, za ktoré hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

    - Reklama -