Na moslimov v Rakúsku padla ťažká ruka. Žiadne zahaľovanie tváre, žiadne rozdávanie koránov, odhlasovali poslanci

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    V zmysle schváleného zákazu bude možné, takisto od októbra, uložiť za nosenie odevu zahaľujúceho tvár na verejnom priestranstve pokutu do výšky 150 eur.

    Opatrenie sa týka buriek používaných niektorými moslimkami, zatiaľ však nie je jasné, koľkých žien sa bude tento zákaz v Rakúsku naozaj týkať.

    Uvedené opatrenie vyvolalo najnovšie kritiku nielen v radoch rakúskych Zelených, ale aj pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), podľa ktorej nie je dostatočne prísne.

    Súčasťou schválených opatrení je aj povinnosť absolvovať tzv. integračný ročník, v rámci ktorého budú prijatí azylanti s perspektívou zotrvania navštevovať špeciálne jazykové a “hodnotové” kurzy.

    Osoby s nárokom na udelenie azylu majú navyše vykonávať neplatené verejnoprospešné práce ako prípravu pred vstupom na pracovný trh. Prípadné odmietnutie sa odrazí na poskytovaných sociálnych dávkach.

    Podľa vyjadrenia ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza, ktoré priniesla verejnoprávna televízna stanica ORF, si netreba robiť ilúzie a integrácia je veľmi dlhý proces. Dodal, že bez ohľadu na schválené opatrenia Rakúsku nezostáva nič iné, ako zastaviť prílev utečencov na svoje územie.

    - Reklama -