Musíme lepšie chrániť svojich ľudí pred globalizáciou, hovorí nečakane EÚ

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

    Globalizácia je podľa mnohých poslancov najväčšou výzvou, ktorá stojí pred EÚ a jej občanmi, lebo prináša nesmierny tlak na pracovné miesta, mzdy a normy a je zároveň aj živnou pôdou pre populizmus.

    Poslanci počas dnešnej rozpravy v pléne EP vyzvali na zvýšenie ochrany priemyslu a pracovníkov v EÚ a zdôraznili, že Únia sa musí postaviť na čelo úsilia o spravodlivý globálny obchod. Konkrétne sa Únia podľa mnohých zákonodarcov musí podieľať na tvorbe pravidiel svetového obchodu, nie ich iba pasívne prijímať.

    V tejto súvislosti mnohí poslanci žiadali prijatie akčného plánu EÚ, ktorý by mal zastaviť preteky o najnižšie normy v sociálnej oblasti, a vyzvali členské štáty na lepšie prerozdelenie výhod globalizácie medzi svojich občanov.

    Časť europoslancov sa netají názorom, že súčasná forma globalizácie je “slepou uličkou” a voľný obchod je podľa nich príčinou oslabenia demokracie, sociálnych práv a životného prostredia. Viacerí poslanci v tejto súvislosti zdôraznili potrebu zavedenia spravodlivého daňového systému, ktorý by zabezpečil, že veľké spoločnosti a korporácie sa nebudú môcť vyhýbať platbe svojho spravodlivého podielu.

    Katainen europoslancom pripomenul, že globálny obchod povzbudil hospodársky rast v EÚ, potvrdil však, že jeho prínosy nie sú automatické a ani rovnomerne rozložené medzi občanov európskych krajín.

    Podľa jeho slov EÚ musí tlačiť na prijatie nových pravidiel, ktoré by viedli k spravodlivému medzinárodnému obchodu a vyriešili by aj otázky daňových únikov, štátnej podpory či sociálneho dampingu. Katainen by zároveň privítal aj mnohostranný investičný súd, ktorý by riešil spory medzi štátmi a investormi. Domácu úlohu však podľa neho majú aj členské štáty Únie, ktoré musia byť aktívnejšie v sociálnej oblasti a v podpore vzdelávania a odbornej prípravy, aby ich občania boli lepšie pripravení na výzvy globalizácie.

    - Reklama -