Francúzsko: Čo teraz? Macronovo hnutie mieri doprava

    0
    Prezidentský kandidát Emmanuel Macron hádže volebný lístok do urny počas druhého kola prezidentských volieb (Autor: TASR)

    Marine Le Penová vo svojom prvom prejave krátko po oznámení výsledkov prvých odhadov vyzvala na zjednotenie všetkých patriotov. Mesiac pred parlamentnými voľbami je zjednotenie Francúzska úloha pre Macrona, bývalého ministra socialistickej vlády, takmer nesplniteľná.

    Le Penová: „Francúzi si vybrali kontinuitu!”

    „Francúzi si vybrali nového prezidenta republiky a volili pre kontinuitu,” povedala Le Penová pred radmi sklamaných voličov. Svoju stranu, teda Národný front (FN), označila vzápätí za „prvú silu opozície” a ohlásila, že v nasledujúcich dňoch sa bude „angažovať v hlbokej transformácii”, aby utvorila „novú politickú silu”.

    Zablahoželala zároveň svojmu konkurentovi k víťazstvu. Poďakovala 11 miliónom Francúzov, ktorí „ju podporovali rovnako ako Nicolasa Duponta-Aignana”, ktorý s ňou pred 2. kolom vytvoril politickú alianciu. „Francúzi si vybrali alianciu patriotov a republikánov ako prvú opozičnú silu,” povedala. Jej zraky sa teraz upínajú k parlamentným voľbám, ktoré sa budú odohrávať dvojkolovo v dňoch 11. a 18. júna. Oznámila, že bude „na čele tohto boja”.

    Macron: „Otvára sa nová stránka!”

    Krátko po 21. hodine vystúpil so svojím prvým prejavom tiež Emmanuel Macron. Vedľa vďaky sa vyjadril aj k problémom, ktoré prežíva Francúzsko. „Nepopieram žiadne ekonomické ťažkosti ani sociálne fraktúry, ani diplomatické slepé ulice, ani morálne oslabenie našej krajiny,” povedal. Pozdravil svoju súperku „republikánskym pozdravom” a dodal: „Poznám rozdelenie nášho národa, ktoré viedlo niektorých k voľbe extrémov. Rešpektujem to.”

    Oznámil, že Francúzsko bude stáť v prvom rade boja proti terorizmu rovnako ako na medzinárodnej scéne. „Drahí spoluobčania, nová stránka našich dejín sa dnes večer otvára. Chcem, aby to bola stránka nádeje a znovuobnovenej dôvery,” povedal. Za prvé svoje úlohy označil „urobiť morálnym verejný život” a „uznať pluralizmus, demokratickú vitalitu, ktoré budú stáť ako základ našej aktivity”.

    Poďakoval tiež prezidentovi Françoisovi Hollandovi, od ktorého za niekoľko dní v Elyzejskom paláci prevezme najvyššiu funkciu v krajine.

    Do mesiaca nové voľby, ktoré vytvoria budúcnosť

    Pred Francúzmi však o mesiac, 11. a 18. júna, stoja nové, tentoraz parlamentné voľby. Tie rozhodnú, kto získa parlamentnú väčšinu. Nič nie je menej isté: podľa predbežných odhadov by to mohli byť Republikáni (LR), porazení v prezidentskej voľbe, silní v regiónoch. Podľa praktík Piatej republiky, založenej generálom Charlesom de Gaullom v roku 1958, by táto väčšina mala vládnuť.

    Macron, ktorého hnutie En marche! bolo založené iba pred rokom, bude mať veľké ťažkosti vytvoriť silný aparát, ktorý by Republikánom mohol konkurovať. Nič ale nie je vylúčené, pretože hnutiu sa darí spájať doteraz nespojené politické veličiny, ale aj osobnosti z občianskeho života.

    Hnutie, ktoré ide zľava doprava, zatiaľ zjednocuje predovšetkým bývalé socialistické kádre, ktoré sa k nemu otvorene prihlásili už pred prvým kolom, ako napríklad Yves le Drian, socialistický minister obrany, ale aj Dominique de Villepin, bývalý minister zahraničia za éry Jacquesa Chiraca. Budúce dni naznačia, najmä výberom nového premiéra budúci týždeň, kadiaľ politika nového prezidenta Francúzska na francúzskej scéne povedie.

    - Reklama -