Matovič má svojský štýl, priznávajú saskári. Sú pripravení podporiť Kisku. A čo si myslia o Kollárovej kauze?

    0
    Richard Sulík s Borisom Kollárom (Autor: SITA)

    Profil politika na PL slúži na spájanie poslanca a občana. Rovnaké profily majú vytvorené aj politické strany bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú v parlamente. Otázky od čitateľov dostáva aj najsilnejšia opozičná strana Sloboda a Solidarita.

    Nie je pravda, že ľudia zo SaS len odchádzajú

    V jednej z odpovedí liberáli oponujú tvrdeniu, že z ich strany ľudia iba odchádzajú. Podľa ich názoru to nie je pravda. Je však pravdou, že len pred niekoľkými týždňami strana prišla o jedného zo svojich zakladajúcich členov Jozefa Mihála. Jeho odchod rešpektujú. „Spoločne s Miroslavom Beblavým pôsobí v politike príliš dlho, aby pasívne čakal na ponuku nejakého politického subjektu. V SaS sme pripravení po najbližších voľbách spolupracovať s každou demokratickou politickou stranou, ktorej program bude zlučiteľný s naším programom. Na druhej strane však považujeme za predčasné v súčasnosti odhadovať šance strán, ktoré ešte nevznikli,“ okomentovali.

    Mihál vo svojej „rozlúčkovej reči – Bye, SaS“ uviedol ako dôvod odchodu zo strany postoje jej predsedu. O odchode exministra práce sme viac písali TU.

    Druhým „pánom na holenie“ v otázkach čitateľov bol aj prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ktorý pred niekoľkými týždňami oznámil, že nemá ambíciu uchádzať sa o premiérsku stoličku a vstupovať do politických subjektov. Podľa čitateľa mal liberálom odpadnúť kameň zo srdca, lebo by mohol oslabiť neoliberálny zlepenec. Predstavitelia opozičnej strany tvrdia, že Kiskovo rozhodnutie berú na vedomie. „Sme zatiaľ spokojní s tým, ako sa zhostil funkcie prezidenta a v prípade, že by sa rozhodol opätovne kandidovať na tento post, momentálne nevidíme dôvod, prečo ho nepodporiť. Pán prezident stojí za občanmi a dôstojne reprezentuje SR v zahraničí,“ vyjadrili sa. Prezidentovo video, v ktorom vyhlásenie urobil, si môžete pozrieť TU.

    Nebudeme komentovať “život” iných politických subjektov

    V otázkach od čitateľov sa často skloňuje meno opozičného lídra hnutia Obyčajných ľudí Igora Matoviča. Niektorí čitatelia PL sa pýtajú, či je pre SaS spolupráca s ním „výhodným manželstvom“. Narážajú tak na jeho populizmus a neodbornosť, ktorá by podľa ich názoru mala byť pre liberálov politickou príťažou, pokiaľ ide o odborné diskusie.

    Saskári pripomínajú, že ich strana je plná odborníkov, jej zástupcovia v parlamente odvádzajú kvalitnú a profesionálnu prácu, v čom nemienia poľaviť. „Urobíme maximum, aby SaS bola po najbližších parlamentných voľbách vo vláde a urobila Slovensko lepším. Nebudeme komentovať ´život´ iných politických subjektov,“ vyjadrili sa.

    Zároveň však priznali, že sa stretávajú aj s názorom, že im spolupráca s Matovičom škodí. „Pravdou je, že komunikácia SaS je iná ako komunikácia Igora Matoviča,“ reagujú liberáli s tým, že sa snažia poukazovať na obludnosti, ktoré sa dejú na Slovensku počas 10-ročného vládnutia Roberta Fica, ale zároveň prinášajú aj vlastné, odborné riešenia. „SaS sa snaží byť autentická a robí všetko pre to, aby bola po najbližších voľbách pripravená prevziať zodpovednosť. Na druhej strane sme realisti a vieme, že s niekym musíme tú vládu vytvoriť. Igor Matovič má možno svojský štýl, ktorý môže vzbudzovať úsmev, ako vy píšete, ale porovnajte jeho správanie so Smerom, korupčnými kauzami a s oligarchami za chrbtom…,“ vyjadrili sa na margo lídra Obyčajných.

    Z opozičných lídrov prišlo aj na predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára. Ten sa na Deň žien priznal k lascidnej komunikácii s klientkou resocializačného zariadenia v Galante – Čistý deň. Čitateľa PL zaujímalo, či ostáva Kollár pre SaS aj po zverejnení tejto komunikácie partnerom na ktorého morálnoetické charakterové vlastnosti sa vedia spoľahnúť.

    Saskári si podľa ich slov nespomínajú na svoje vyjadrenie o spoľahnutí sa na morálnoetické charakterové vlastnosti Borisa Kollára. „Ak máte na mysli jeho koaličný potenciál, k tomu sa má zmysel vyjadrovať jedine po voľbách. Veríme, že sa kauza, v ktorej sa pán Kollár ocitol, vyrieši najmä k spokojnosti detí z resocializačného zariadenia Čistý deň,“ uzavreli. O kauze Borisa Kollára sme viac písali TU.

    - Reklama -