Časopis zrekonštruoval osudové dopoludnie českého premiéra. Najprv hovoril so Zemanom, potom sa rozhodol vyhodiť vládu do vzduchu

    0
    Český premiér Bohuslav Sobotka (Autor: SITA)

    V utorok dopoludnia sa premiér Bohuslav Sobotka stretol s prezidentom Milošom Zemanom na ČVUT v Prahe, kde spoločne otvárali kyberinštitút. Sobotka vraj využil toto stretnutie na to, aby Zemanovi oznámil, že chce odvolať Andreja Babiša z vlády, a žiadal Zemana, aby „vyhadzov“ Babiša z vlády neblokoval. Zeman však dal najavo, že Sobotkovi neustúpi. Ak si chcel premiér aj za týchto okolností zachovať tvár, nezostalo mu vraj nič iné, než položiť celú vládu.

    Ešte pred schôdzkou so Zemanom mal Sobotka pripravený prejav na utorkové popoludnie asi do polovice. Druhú polovicu prejavu mu vlastne „pomohol“ vytvoriť až Zeman svojím postojom.

    „Zlom nastal pri stretnutí s prezidentom Milošom Zemanom na ČVUT, kde otvárali kyberinštitút za 1,5 miliardy korún. Sobotka sa hlavu štátu pokúšal presvedčiť o svojom kroku, ale Zeman mu povedal, že na to nepristúpi. Hovorili spolu medzi štyrmi očami a Sobotka vraj stále veril, že ho presvedčí. Teda do poslednej chvíle sa o to pokúšal,“ oznamuje server.

    Teraz bude záležať na tom, čo český prezident urobí. Nechá Sobotkov kabinet dovládnuť v demisii až do volieb? Alebo vymenuje úradnícku vládu, ako to urobil už v roku 2013? Vtedy k tomu došlo navzdory vôli Poslaneckej snemovne ČR. Alebo sa prezident prikloní k vyhláseniu predčasných volieb?

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -