Zabudnite na všetky výhody z EÚ, odkázala naštvaná Angela Merkelová do Londýna. Reakcia Mayovej vás prekvapí

    0
    Dopravná značka pred sídlom Európskej únie v Bruseli (Autor: TASR)

    Merkelová Britom odkázala, nech zabudnú na doterajšie výhody, ktoré si ostrovné kráľovstvo užívalo ako člen EÚ. Ak Veľká Británia nebude členom EÚ, nemôže ťažiť z výhod spoločenstva. Šéfka ostrovnej vlády Theresa Mayová okamžite zareagovala. Podľa britskej BBC vyzvala občanov, aby v predčasných voľbách na začiatku júna volili jej konzervatívcov, pretože len tí dokážu Britov ochrániť pred Európanmi zoradenými do jedného šíku proti ostrovu.

    Mayová tvrdí, že európska dvadsaťsedmička obkľúčila Veľkú Britániu a túto situáciu dokážu zvládnuť len konzervatívci. Oponenti konzervatívcov vraj určite budú tvrdiť niečo iné, ale konzervatívna premiérka je presvedčená o tom, že len ona bude dostatočne tvrdou vyjednávačkou pri debatách o rozvode s EÚ, na čo však potrebuje silný mandát od voličov. „Každý hlas sa počíta,“ odkázala Britom Mayová. Briti by vraj „v národnom záujme“ mali dať hlas práve konzervatívcom.

    Britskí labouristi sa netaja tým, že budú postupovať trochu inak ako konzervatívci, ak 8. júna vyhrajú voľby. Hodlajú zaručiť práva občanom EÚ pôsobiacim v Británii a s touto zárukou vraj dosiahnu v rokovaniach s EÚ oveľa lepšie podmienky ako príliš tvrdá Mayová.

    - Reklama -