V prípade Bašternáka sa ukázala bezzubosť zákona, hovorí SaS a žiada generálnu prokuratúru preveriť postup

    0
    Protestujúci dav pred komplexom Bonaparte (Autor: Martin Rendek)

    „Pri podnikateľovi, ktorý je podozrivý z miliónových daňových podvodov, je to prinajmenšom zarážajúce tvrdenie,“ uviedol podpredseda SaS Ľubomír Galko. Liberáli zároveň žiadajú vedenie polície a Národnej kriminálnej agentúry, aby preskúmali postup finančnej polície.

    Kauza Ladislava B. je podľa SaS prvý silne medializovaný prípad, keď sa mohla a mala ukázať sila zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý tak pretláčal do slovenského právneho poriadku predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

    “Ukázala sa však bezzubosť tohto zákona, lebo orgány činné v trestnom konaní nie sú schopné napĺňať jeho zámer i vzhľadom na vágnosť jeho formulácií,” zdôraznil Galko.

    Prokuratúra nepodá na súd návrh na začatie konania o vyslovenie nadobudnutia majetku z nelegálnych príjmov podnikateľa Ladislava B., ktorý je obvinený zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Informoval dnes o tom Michal Šúrek z Krajskej prokuratúry Bratislava.

    Okresná prokuratúra Bratislava I skonštatovala, že v predmetnej veci nie sú splnené podmienky na podanie návrhu, informoval Šúrek.

    „Rozdiel medzi hodnotou majetku a zistenými príjmami a ďalšími finančnými záväzkami neprevyšoval 1500-násobok minimálnej mzdy na rok 2016,“ zdôvodnil. Prokuratúra z tohto dôvodu vrátila spis finančnej polícii.

    Vyšetrovateľ NAKA obvinil 17. marca Ladislava B. zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Je podozrivý, že si v minulosti mohol uplatniť neprimeraný odpočet daní vo výške približne dva milióny eur v súvislosti s bytmi v komplexe Five Star Residence.

    Polícia v tejto veci začala minulý rok trestné stíhanie a vykonala niekoľko prehliadok.

    - Reklama -