Pápež predniesol tradičné posolstvo Mestu a svetu: Boh kráča spolu s utečencami

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Kresťania slávia najdôležitejší sviatok v roku – Veľkú noc. Pápež František predniesol pri tejto príležitosti tradičné posolstvo Mestu a svetu. Odsúdil v ňom násilie, ktoré páchajú represívne režimy, ale žiadnu konkrétnu krajinu pritom nemenoval. Svet však vyzval, aby sa pokúsil znížiť napätie v Sýrii a v Severnej Kórei.

    Pápež František prehovoril na Svätopeterskom námestí k desiatkam tisíc ľudí. Tradičné posolstvo však sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Po útokoch v Londýne a v Štokholme nechcel nikto nič ponechať na náhodu. Samotné námestie zdobili tisíce kvetov.

    „Boh kráča spolu s ľuďmi, ktorí putujú svetom potom, ako boli nútení opustiť svoje domovy v dôsledku vojny, hladomoru či pre despotické vlády,” vyhlásil pápež František. „V zložitých a dramatických okamihoch dnešného sveta môže vzkriesený Pán viesť kroky všetkých ľudí, ktorí pracujú v záujme spravodlivosti a mieru. Vedúcim predstaviteľom štátov môže Pán dodať odvahu, ktorú potrebujú, aby zabránili šíreniu konfliktov a zastavili obchod so zbraňami,” dodal pápež.

    Pápež vyzval na uzavretie mieru v Sudáne, Somálsku, Konžskej demokratickej republike aj na Ukrajine. Najvyšší duchovný katolíckej cirkvi tiež dôrazne odsúdil útok na konvoj s civilistami pri Aleppe, pri ktorom zomrelo 112 ľudí. Na svedomí ho mal terorista, ktorý sa vydával za humanitárneho pracovníka.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -