To by bol gól: Volebný vývoj vo Francúzsku, ktorého sa Brusel obáva. Finančníci sú nervózni už teraz

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Posledné prieskumy verejnej mienky napovedajú, že štyroch prezidentských kandidátov – centristu Emmanuela Macrona, pravicovú političku Marine Le Penovú, konzervatívca Francoisa Fillona a Jean-Luca Mélenchona – od seba delí len niekoľko málo percentuálnych bodov.

    Doteraz prevládala hypotéza, že vo finálovom dueli medzi šéfkou Národného frontu Marine Le Penovou a Emmanuelom Macronom tesne zvíťazí kandidát stredu. Hľadiac na rastúcu popularitu Mélenchona sa zdá, že nakoniec môže byť všetko ešte inak.

    „Možnosť, že sa v druhom kole Le Penová stretne s Mélenchonom, prirába vrásky najmä niektorým investorom, ktorí boli už tak šokovaní minuloročným referendom o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. Marine Le Penová aj Mélenchon totiž navrhujú referendum o zotrvanie Francúzska v Európskej únii,” uvádza Reuters.

    Mélenchon tiež presadzuje 90-percentné zdanenie najbohatších Francúzov a vystúpenie Francúzska zo Severoatlantickej aliancie. Le Penová chce navyše bojovať s nelegálnou migráciou a vystúpiť z eurozóny.

    „My zastupujeme Francúzsko plné krásy a štedrosti, ktoré každý svoj deň začína s mottom – sloboda, rovnosť, bratstvo,” hlásil Mélenchon na mítingu v Toulouse. Podľa členov jeho politickej kampane sa na zhromaždení zúčastnilo 70 000 ľudí.

    Odstupujúci socialistický prezident Francois Hollande v nedeľu francúzskej televízii prezradil, že by sa v prípade volebného víťazstva Marine Le Penovej cítil osobne “vinný” za to, že sa vo Francúzsku k moci dostala ultrapravicová kandidátka.

    - Reklama -