Krviprelievanie pri meste Aleppo. Výbuch zasiahol konvoj s evakuovanými civilistami, bilancia je hrozná

    0
    Povstalec prechádza okolo miesta výbuchu, ktorý zničil niekoľko autobusov v oblasti Rašidín (Autor: TASR)

     K incidentu došlo podľa agentúry Reuters v oblasti Rašidín ležiacej na periférii Aleppa, kde čakajú na vstup do mesta desiatky autobusov prevážajúcich šiitských obyvateľov dedín Fua a Kafrája, ktoré sú evakuované na základe dohody medzi bojujúcimi stranami. Podľa sýrskej štátnej televízie explodovala nálož umiestnená v aute. Televízia odvysielala zábery, na ktorých je vidieť telá ležiace na zemi a hustý čierny dym stúpajúci z viacerých požiarov. Autobusy boli očiernené výbuchom a ich okná sú vybité.

    S niekoľkodňovým oneskorením sa v piatok začala evakuácia štyroch miest a obcí v Sýrii obliehaných povstalcami, resp. provládnymi silami, ktorú sprostredkovali Irán a Katar. Približne 60 autobusov vezúcich asi 2300 ľudí vyrazilo ráno v sprievode sanitiek zo sunnitských miest Madája a Zabadání ležiacich v provincii Damask v blízkosti hraníc s Libanonom, ktoré sú v obkľúčení provládnych síl. Dopravili ich do provincie Idlib nachádzajúcej sa na severozápade Sýrie a ovládanej povstalcami.

    Ďalších asi 75 autobusov odviezlo v provincii Idlib okolo 5000 ľudí zo šiitských dedín Fua a Kafrája, ktoré obliehajú povstalci. Ich cieľom boli vládou kontrolované oblasti provincie Aleppo. Podľa dohody má mestá Madája a Zabadání opustiť 20-tisíc ľudí, z obcí Fua a Kafrája sa nútene odsťahuje 4000 obyvateľov.

    Evakuácia sa však dnes podľa SOHR “zasekla” v dôsledku sporov medzi vládou a povstalcami týkajúceho sa realizácie odsunu. Zastavila ju skupina Tahrír aš-Šám blízka al-Káide, ktorá žiada, aby okolo 100 provládnych bojovníkov z autobusov vystúpilo a vrátilo sa späť do Fuy a Kafráje.

    - Reklama -