Bezpečnostný analytik o novinkách v Sýrii: Putin čakal, že Trump sa sústredí na vnútornú politiku a on bude mať voľné pole pôsobnosti. Prerátal sa

    0
    Vladimír Putin a Donald Trump (Autor: TASR)

    To, že vzájomné americko-ruské vzťahy sú v súčasnosti medzi oboma veľmocami chladné, nie je novinkou. A minulotýždňové udalosti v Sýrii dobrej nálade v oboch táboroch nepridali, práve naopak.

    Ako spomína v rozhovore pre portál Topky.sk člen Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jaroslav Naď, proruské krídlo v Trumpovej administratíve stráca na sile. „Najmä ľudia okolo hlavného poradcu a zaťa prezidenta Trumpa Jareda Kushnera a poradcu prezidenta pre národnú bezpečnosť HR McMastera dnes hrajú prím,“ objasňuje Naď.

    Trump je podľa Naďovho úsudku nevypočítateľný, čo však môže byť v konečnom dôsledku aj jeho výhodou. „Dodáva mu to relevancie na geopolitickej šachovnici. Svet je dnes naozaj plný paradoxov,“ dodáva na margo Trumpa náš bezpečnostný analytik. 

    Príčiny v aktuálne neharmonickom vzťahu Trump – Putin vidí analytik v inom type politiky amerického prezidenta v porovnaní s jeho predchodcom Barackom Obamom. „Putin očakával, že Trump sa sústredí na vnútornú politiku a on bude mať voľné pole pôsobnosti. Prerátal sa, pretože Trump práve potrebuje prekryť niekoľko svojich domácich neúspechov aktivitami v zahraničí. A spor je na stole. Rusom vyhovovala politika ´nič nevidím – nič nepočujem´, ktorú realizoval prezident Obama a jeho administratíva,“ zašiel do detailov Naď.

    Čo sa týka samotnej Sýrie, respektíve priamo prezidenta Asada, analytik si nemyslí, že udržanie Asada pri moci je dlhobo udržateľné. „Väčšina medzinárodného spoločenstva je presvedčená, že Asad pri moci v krajine nemôže zotrvať. Okrem mnohých iných dôvodov aj pre viaceré operácie, pri ktorých doslova vyvražďoval svojich vlastných občanov,“ zakončil svoju úvahu Jaroslav Naď. 

    - Reklama -