Referendum, ktoré naháňa strach. Pozrite si zrozumiteľný prehľad, o čom už zajtra rozhodnú tureckí voliči

    0
    Erdoganovi stúpenci čakajúci na prezidenta počas posledného zhromaždenia pred referendom (Autor: TASR)

    Prinášame prehľad najdôležitejších zmien, o ktorých Turci v referende rozhodujú:

    Prezident bude nielen hlavou štátu, ale aj vlády. Funkcia premiéra zanikne. Prezident bude môcť byť členom strany. Zastupovať ho nebude predseda parlamentu, ale viceprezident. Môže menovať a odvolať ľubovoľný počet viceprezidentov, ministrov a všetkých vysokopostavených štátnych úradníkov. Parlament v tejto veci nemá nijaké kompetencie.

    Prezident môže vydávať dekréty so silou zákona, týkajúce sa exekutívy, ktoré nadobudnú účinnosť po zverejnení v úradnom vestníku. Súhlas parlamentu nie je nutný. Dekréty stratia platnosť, ak parlament v danej oblasti schváli zákon. Zákony môže (s výnimkou návrhu rozpočtu) predkladať len parlament.

    Parlament a prezidenta budú voliť občania v ten istý deň na obdobie piatich rokov. Prvé takéto voľby sú naplánované na 3. novembra 2019, ale môžu sa konať aj skôr. Súčasné konanie oboch volieb zvyšuje pravdepodobnosť, že strana, ktorej členom je prezident, bude mať väčšinu v parlamente. Počet poslancov sa zvyšuje z 550 na 600. Poslanci môžu svoje otázky dávať len písomne viceprezidentovi a ministrom.

    Nové voľby môže vypísať parlament i prezident. V parlamente je na to potrebná trojpätinová väčšina. V oboch prípadoch sa parlament aj prezident volia v rovnaký deň – bez ohľadu na to, kto z nich voľby inicioval.

    Prezident môže zastávať dve päťročné funkčné obdobia po sebe. Vládnuca strana AKP si však ponechala zadné dvierka v podobe možnosti, že ak parlament počas druhého funkčného obdobia hlavy štátu vypíše nové voľby, prezident môže kandidovať znova.

    Počítanie funkčných období sa začne odznova. Po volebnom víťazstve v roku 2019 by Erdogan začal svoje prvé funkčné obdobie a pri moci by mohol teoreticky zostať do roku 2029.

    Prezident bude mať väčší vplyv na súdnictvo. V Rade sudcov a prokurátorov bude môcť vybrať štyroch z 13 členov, parlament ďalších sedem. Stálymi členmi zostávajú minister spravodlivosti a jeho štátny tajomník. O zložení väčšiny v súčasnosti 22-člennej rady zatiaľ rozhodujú sudcovia a prokurátori. Rada je okrem iného zodpovedná za vymenovanie sudcov a prokurátorov. V budúcnosti prezident vyberie 12 z 15 ústavných sudcov (predtým 14 zo 17).

    Prezident bude môcť byť vyšetrovaný nielen ako doteraz pre vlastizradu, ale aj pre akýkoľvek trestný čin. Musí s tým však súhlasiť dvojtretinová väčšina všetkých poslancov.

    Erdogan sa pustil do pozorovateľov OBSE

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ešte včera kritizoval nezávislých volebných pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Kto vôbec si? Najprv si uvedom, kde sú tvoje hranice,” vyhlásil podľa agentúry DPA na margo OBSE na mítingu v meste Konya.

    Svojimi slovami narážal na priebežnú správu pozorovateľov OBSE, v ktorej konštatujú, že odporcovia prechodu k prezidentskému systému vlády sú vo volebnej kampani zastrašovaní, ich mítingy sú zakazované a zasahuje voči nim polícia.

    Takúto správu nemôžeš odovzdať. Ale či už ju odovzdáš, alebo nie, v nedeľu večer tento národ urobí s Božou pomocou svojím 'áno' to, čo je nevyhnutné,” povedal Erdogan, ktorý svojim kritikom často tyká.

    OBSE vyslala do Ankary 11 zahraničných odborníkov. V Turecku okrem toho od 25. marca pôsobí na pozvanie vlády 24 dlhodobých medzinárodných pozorovateľov OBSE. Turecko je členom OBSE od jej založenia v roku 1975. 

    V referende môže hlasovať vyše 55 miliónov oprávnených voličov priamo v Turecku, ďalších 5,5 milióna Turkov žije v cudzine, najviac v Európe, kde majú právo voliť takmer tri milióny z nich.

    Volebné miestnosti sa na východe krajiny otvoria v nedeľu o 7.00 h miestneho času (6.00 h SELČ) a zatvoria sa o 16.00 h miestneho času (15.00 h SELČ). Inde je začiatok i koniec hlasovania posunutý o hodinu neskôr. Výsledky by mali byť známe do polnoci miestneho času (23.00 h SELČ).

    Referendum sa bude konať počas výnimočného stavu vyhláseného po vlaňajšom júlovom pokuse o štátny prevrat, ktorý platí do stredy a obmedzuje aj zhromažďovacie právo. Erdogan nevylúčil, že výnimočný stav by mohol byť opäť predĺžený.

    - Reklama -