Posvieťme si na nich. Vplyvný britský denník predložil kompletný zoznam priateľov Ruska na Západe

    0
    Ilustračná fotografia: Červené námestie (Autor: TASR)

    Simon Kuper v texte pre Financial Times prezrádza, že píše knihu o špionážnych bitkách Východu a Západu v 60. rokoch minulého storočia. Počas písania vraj z času na čas vyjde na vzduch, a keď sa pozrie okolo seba, vidí ďalšie kolo špionážnej vojny Ruska a Západu.

    „Keď som vyšiel na vzduch a prešiel internet, mal som pocit, že čítam pokračovanie. Je tu francúzska ultrapravicová Marine Le Penová z veľkej časti financovaná Moskvou. ,Moskva pomôže Le Penovej vyhrať voľby,‘ tvrdili Kremľu blízke LifeNews a o pár minút neskôr tvít zmazali. Medzitým vo Washingtone FBI vyšetruje, či Moskva pomohla vyhrať voľby Donaldovi Trumpovi. V porovnaní s tým bola špionáž počas studenej vojny len detskou hrou, ale poskytuje pohľad do dnešných ruských vplyvových operácií,“ píše Kuper.

    Do ruskej vplyvovej siete teda podľa Kupera nepatrí len 45. prezident USA Donald Trump, ale aj francúzska radikálna politička Marine Le Penová. Vplyvová sieť má vraj dokonca dosah až k britskému politikovi Georgovi Osbornovi, bývalému ministrovi financií. Ten síce momentálne nesedí vo vláde, ale keby sa do nej jedného dňa vrátil, v Kremli by asi mali radosť. Prečo? Pretože Osborne píše pre denník Evening Standard.

    „Ale prehliadaným aspektom je fakt, že majiteľom novín je Evgeny Lebedev, syn agenta KGB, ktorý sa stal oligarchom a sám píše do britskej tlače proputinovské články. Osborne nie je kamarát Kremľa, ale ak sa niekedy vráti do vlády, Lebedev bude zrejme rád,“ píše Kuper.

    Ľudia na Západe sa vraj dnes boja „piatej kolóny“ v podobe utečencov, ale akosi prehliadajú, že v najvyšších vrstvách spoločnosti si pekne hovie prokremeľská piata kolóna.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -